Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στην Κρήτη ύστερα από την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 09:17 το πρωί της Δευτέρας, που άφησε πίσω της έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Οι κάτοικοι του νησιού βιώνουν πολύ δύσκολες ώρες, αφού πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που έχουν στηθεί εξ αιτίας της κακής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα σπίτια τους.

Οι μετασεισμικές δονήσεις ξεπερνούν συνολικά τις 20, ενώ εκείνες που ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ είναι περισσότερες από 10. Οι περισσότεροι μετασεισμοί, όπως φάνηκε, σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα:

Πέντε λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό, στις 09:22, καταγράφηκε σεισμός 4 Ρίχτερ.

Λίγο αργότερα, στις 09:27, 3 Ρίχτερ «χτυπήσαν» την Κρήτη, στις 09:37 η δόνηση ήταν πιο ισχυρή, 4,6 Ρίχτερ, στις 09:45 ξανά 3 Ρίχτερ, στις 09:48 3,1 Ρίχτερ και στις 10:07 3,1 Ρίχτερ.

Από τις 10:07 και για τα επόμενα λεπτά, μέχρι και τις 10:22, η μετασεισμική ακολουθία κινήθηκε γύρω από τα 3 Ρίχτερ.

Στις 10:30 το «ταρακούνημα» ήταν πιο ισχυρό, της τάξεως των 4,6 Ρίχτερ, ενώ για την επόμενη μια, περίπου, ώρα οι δονήσεις ήταν πιο ασθενείς.

Στις 11:21 ο μετασεισμός που καταγράφηκε ήταν 4,5 Ρίχτερ, και για τις επόμενες ώρες δεν υπήρξαν ιδιαίτερης έντασης μετασεισμοί.

Στις 14:02 τα Ρίχτερ που καταγράφηκαν ήταν 4, ενώ πιο αισθητή έγινε η δόνηση και στις 21:15 το βράδυ όταν σημειώθηκαν, επίσης, 4 Ρίχτερ.

Αργά το βράδυ, η μετασεισμική ακολουθία ήταν πιο ασθενής, με 3,3 Ρίχτερ να καταγράφονται στις 10:56.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 23:00 καταγράφηκε μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ.

Στις σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι

Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρμόδιες Αρχές για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή στους πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί την Κρήτη, με τον τραγικό απολογισμό να είναι ένας νεκρός, 35 τραυματίες και πολλές σοβαρές υλικές ζημιές.

Στο Αρκαλοχώρι πρόκειται να στηθούν 80 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 10 άτομα.

Επίσης, είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορούν να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

σκηνές
σκηνές

«Θα κάνουμε την προσπάθεια, απόψε, να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά και την απόφαση που ελήφθη να στηθούν 100 σκηνές. Αύριο, αναμένεται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Η σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ άφησε πίσω της έναν νεκρό, 35 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 45 μετασεισμοί.

Την ίδια ώρα η αγωνία των κατοίκων της περιοχής κορυφώνεται, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλους τους τόνους εξέφραζαν την αγωνία τους για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ζητώντας ενημέρωση και μέριμνα πριν… τα χειρότερα! Σήμερα πολλοί βρίσκονται έξω από τα, επικίνδυνα, σπίτια τους, με την οργή και την απόγνωση να τους κυριεύει…