Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε, νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην Κρήτη, όπως άλλωστε ανέμεναν τις τελευταίες ώρες οι σεισμολόγοι.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. βορειοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13,9 χλμ., με τη δόνηση να γίνεται αρκετά αισθητή στο νησί και να έχει μεγάλη διάρκεια.

Ανησυχία των σεισμολόγων

Σημειώνεται πως από το πρωί της Δευτέρας έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με τους σεισμολόγους να εξηγούν πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για μεγάλες δονήσεις.

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς» δήλωσε στο MEGA ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ -όπως είπε- αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν τα 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια ενώ -όπως αποκάλυψε- ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους

Την ίδια ώρα, δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες», ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.