Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.

Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Το σκεπτικό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.

Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

«Καμπανάκι» για τη γρίπη

Ακόμα, αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κοροναϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και «ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες», οι οποίες αναφέρονται στην ετήσια εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID, για τα άτομα που θα λάβουν τρίτη δόση, του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου.

«Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων» επεσήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, να μας δημιουργήσει αίσθηση εφησυχασμού».

Δείτε όσα είπε