Σχεδόν στο ένα τρίτο των πρατηρίων βενζίνης της ΒΡ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός, καθώς οι οδηγοί συνέχισαν να συρρέουν μαζικά το Σαββατοκύριακο για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Κι αυτό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των υπουργών και της αστυνομίας ότι οι οδηγοί πρέπει να λειτουργούν σα να μην υπάρχει πρόβλημα. Για άλλη μια φορά, δε,  διατυπώθηκαν οι κατηγορίες ότι ολόκληρη η κρίση στην αγορά καυσίμων έχει πυροδοτηθεί από τους οδηγούς που “αποθηκεύουν” άσκοπα καύσιμα και όχι από έλλειψη προμηθειών.

Διαμάχη

Μια διαμάχη ξέσπασε την Κυριακή μεταξύ της κυβέρνησης και της ένωσης οδικών μεταφορών εμπορευμάτων (RHA), αφού ο γραμματέας Μεταφορών Grant Shapps ισχυρίστηκε ότι η κρίση καυσίμων ήταν μια «κατασκευασμένη κατάσταση» που προκλήθηκε από διαρροή στα μέσα ενημέρωσης στην οποία προέβη η RHA, μετά από μια συνάντηση στην οποία εκφράστηκαν ανησυχίες από την BP για προβλήματα εφοδιασμού.

Από τη μεριά της η RHA αρνήθηκε τον ισχυρισμό του κυβερνητικού στελέχους, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντη επίθεση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να απομακρύνει την προσοχή των πολιτών από τους χειρισμούς της στο άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών στη χώρα, αυτό της έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων, μια εξέλιξη για την οποία πολλοί έχουν κατηγορήσει το Brexit.

Η θέση της BP

Από τη μεριά της η BP, η οποία λειτουργεί 1.200 πρατήρια στη Βρετανία, ανακοίνωσε τα εξής «Με την έντονη ζήτηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, εκτιμούμε ότι περίπου το 30 % των πρατηρίων μας σε αυτό το δίκτυο δεν διαθέτουν προς το παρόν καμία από τις κύριες κατηγορίες καυσίμων .. ”

«Εργαζόμαστε για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε η εταιρεία.

Οι ουρές οχημάτων που σχηματίστηκαν στα βενζινάδικα για τρίτη μέρα συνεχίζονταν την Κυριακή, καθώς οι οδηγοί περίμεναν, μερικοί για ώρες, για να γεμίσουν με καύσιμα το ντεπόζιτό τους, με τις εταιρείες καυσίμων να δηλώνουν ότι η έλλειψη οδηγών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μεταφοράς από τα διυλιστήρια έως τις πόλεις.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δεκάδες πρατήρια κλειστά, αντλίες «εκτός λειτουργίας» και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων που περίμεναν να φουλάρουν με καύσιμα τα αυτοκίνητά τους και με επιπλέον δοχεία στα χέρια τους.

Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι περιπολικά παραβίασαν τις ουρές για να γεμίσουν με καύσιμα, ενώ ένα ασθενοφόρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα που έκαναν ουρές για βενζίνη στο Μπρόμλεϊ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.