Ούτε καν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα ήθελε καγκελάριο τον υποψήφιό τους, Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και ntv, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, μόνο το 44% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα ήθελε ο Άρμιν Λάσετ να είναι ο επόμενος καγκελάριος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πρασίνων θα ήθελαν τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) προτιμούν επίσης τον Σολτς

Το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων πολιτών θα προτιμούσε τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο και μόνο το 11% θα προτιμούσε τον Άρμιν Λάσετ.

Το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός «συνασπισμού φανάρι», που να αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

Το 22% θα προτιμούσε ένα «συνασπισμό Τζαμάικα», που να αποτελείται από το CDU / CSU, τους Πράσινους και το FDP και το 13%  θα προτιμούσε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό του SPD και των CDU / CSU.

Σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι των Πρασίνων θα προτιμούσαν ένα συνασπισμό SPD, Πράσινων και FDP. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του FDP, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του «συνασπισμού φανάρι».

Η πλειοψηφία των συντηρητικών (CDU / CSU) ψηφοφόρων, όπως ήταν αναμενόμενο, προτιμά τον «συνασπισμό Τζαμάικα».

Εάν ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Mάρκους Ζέντερ, ήταν υποψήφιος καγκελάριος αντί του Άρμιν Λάσετ, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα τα είχαν πάει καλύτερα στις εκλογές της Κυριακής.

«Χθες, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, ρωτήσαμε πάνω από 5.000 ψηφοφόρους. Πάνω από το ένα δέκατο των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων δήλωσαν ότι θα είχαν ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU), εάν ο Ζέντερ ήταν υποψήφιος καγκελάριος. Με τον Ζέντερ θα είχαν ξεπεράσει το 30%», είπε ο επικεφαλής της Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλνερ, στα δύο δίκτυα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ