Σε «επιδημία ανεμβολίαστων» εξελίσσεται η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 90% «ή και περισσότερο» όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί πιέζουν το σύστημα υγείας, με ό,τι προεκτάσεις μπορεί να έχει η πίεση αυτή».

Ο ίδιος φάνηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει πώς η εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα έπεσε σε τέλμα, κάνοντας λόγο για «διπλό πρόσωπο».

«Ήταν αθρόα προσέλευση για εμβολιασμούς στην πρώτη φάση, που γέννησε αισιοδοξία ότι πήραμε τα μηνύματα από τα πρώτα κύματα. Στη συνέχεια φάνηκε ότι υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, αλλά σύντομα προσκρούσανε στον όγκο των συμπολιτών που έχουν δισταγμούς, φοβίες ή ακόμα και αυτούς που αρνούνται την πανδημία και το εμβόλιο. Έτσι, από τις πρώτες θέσεις εμβολιασμού, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμών» επεσήμανε.

«Οι ενήλικες ανεμβολίαστοι παίρνουν στο λαιμό τους τα παιδιά»

Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εμβολιαστική κάλυψη περί το 40%, υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο πως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσια επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με την Αττική. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο Οκτώβριος σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας θα είναι αβέβαιος, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά. «Τώρα είμαστε στο 30% των κρουσμάτων. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί 74.000 κρούσματα να είναι παιδιά μέχρι τέλος του χρόνου» σημείωσε. «Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά».