Το πρωί της Τρίτης οι ανακοινώσεις για την νέα στρατηγική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας και την απόκτηση των φρεγατών Belharra, επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας στο δείπνο με τον Εμανουέλ Μακρόν θα τεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

«Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος Γαλλίας» είπε και επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

«Δεν γίνεται Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τη συμμετοχή των μελών» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ευρω-τουρκικές. Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά».

Για τα εξοπλιστικά είπε επίσης ότι «δεν θα μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών» ωστόσο «χρειάζεται εκσυγχρονισμός», ενώ για τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο είπε ότι «δεν εξυπηρετούν κανέναν και αυτό το έχει αντιληφθεί η Τουρκία. Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες εκτός από το Διεθνές Δίκαιο».