Εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή ότι το κύμα ακρίβειας αποτελεί προσωρινό φαινόμενο που δεν θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία και τα νοικοκυριά φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική προσέγγιση και η αντίστοιχη λήψη μέτρων για την ανάσχεση των ανατιμήσεων δεν εξαιρεί τον τομέα της ενέργειας παρά το ράλι στις αυξήσεις τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ενώ και τα μηνύματα διεθνώς και στην Ευρώπη σημαίνουν συναγερμό.

Οι δύο απόψεις για τις ανατιμήσεις

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας τη Δευτέρα στη Βουλή αναφερόμενος στις ανατιμήσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές βασικών προϊόντων, «οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ορισμένα τρόφιμα, είναι πράγματι απότομες και σημαντικές».

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τις δύο απόψεις που όπως είπε υπάρχουν για το φαινόμενο αυτό τόνισε ότι η πρώτη άποψη, η οποία υποστηρίζεται από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Fed, είναι ότι οι ανατιμήσεις είναι συγκυριακές και θα υποχωρήσουν εντός του 2022.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η γρηγορότερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σε αυξημένη ζήτηση προϊόντων. Αντίθετα, η πλευρά της προσφοράς, με πιο αργούς ρυθμούς.

Αυτή η ασυμμετρία ανάκαμψης μεταξύ παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς σε συγκυριακές αυξήσεις τιμών, οι οποίες εξαιτίας του αποτελέσματος βάσης, δηλαδή της καταβαράθρωσης τιμών η καθίζηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τόνισε.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η δεύτερη άποψη είναι ότι οι ανατιμήσεις δεν είναι συγκυριακές, αλλά το αποτέλεσμα πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι ανατιμήσεις το αποτέλεσμα της εξαιρετικά επεκτατικής – σε παγκόσμιο επίπεδο – νομισματικής πολιτικής των τελευταίων ετών, αλλά και της αύξησης του δημοσίου χρέους χώρα σε όλες τις χώρες του κόσμου εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, και η οποία τη νομισματική πολιτική σε επεκτατικό χαρακτήρα για το προβλεπτό μέλλον.

«Εκ πρώτης όψεως, και οι δύο απόψεις στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα. Κατά συνέπεια, για να κρίνουμε ποια από τις δύο εξηγεί καλύτερα το φαινόμενο των ανατιμήσεων, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποσοτικά στοιχεία από τις διεθνείς αγορές. Και μέχρι σήμερα τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι συνολικά οι ανατιμήσεις που παρατηρούμε είναι παροδικού χαρακτήρα. Αυτό προκύπτει από την εξέταση της καμπύλης αποδόσεων της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη πληθωριστικών προσδοκιών σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνουν ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές σε εξειδικευμένες έρευνες γνώμης που διεξάγουν οι κεντρικές τράπεζες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Οι αυξήσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν μετά τα Χριστούγεννα

Στην κυβέρνηση προς ώρας φαίνεται πως θεωρούν αρκετά τα όσα έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και το οικονομικό επιτελείο καθώς, πέραν του παροδικού χαρακτήρα των ανατιμήσεων όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι οικονομικές δείκτες, παρά την πανδημία, δείχνουν στην πραγματικότητα ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος, της μείωσης της ανεργίας και ορισμένων άλλων δεικτών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, τον κίνδυνο φτώχειας και τους δείκτες ανισότητας.

Μάλιστα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι «κάθε μήνα το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται και σε αυτό οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης» επέμεινε στην άποψη ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα υποχωρήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Η εξειδίκευση των μέτρων στα χέρια των κρατών μελών

Πάντως ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν κάλεσε ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για την εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος και παρέπεμψε στις εθνικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά την ελάφρυνση των ευάλωτων κοινωνικά νοικοκυριών από το οικονομικό βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια.

Ο Γάλλος επίτροπος υποσχέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ζημιά από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας που θα πάρουν στα χέρια τους τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά «η εξειδίκευση των μέτρων είναι στο χέρι των κρατών-μελών», σημείωσε ο Μπρετόν υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.

Ηγήθηκε της αισχροκέρδειας στην αγορά

Με το πρόβλημα να έχει ήδη σκάσει η πολιτική σύγκρουση που προκαλεί το θέμα της ακρίβειας με αιχμή τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν στο επίκεντρό τους την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από πλευράς Δημοσίου.

Μάλιστα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση λέγοντας: «Σας καλώ κ. Σταϊκούρα να πάμε μαζί σε ένα σούπερ μάρκετ, σε μια λαϊκή αγορά σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να δούμε αν υπάρχει ακρίβεια και πως μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι πολίτες με αυτή τη μείωση του εισοδήματος».

«Εσείς την ώρα που ανακοινώνονται αυξήσεις εσείς καλείτε τον πολίτη και τον καταναλωτή να γκουγκλάρει και να δει που γίνονται αυξήσεις και δεν παρεμβαίνετε δυναμικά ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια στο οποίο δυστυχώς συμμετέχει και η ΔΕΗ». Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία που ανακοίνωσε μέχρι και διατίμηση στα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις συγκρίσεις με το τι πράττει η ίδια και τι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για δυσμενέστερο επίπεδο ακρίβειας στην Ελλάδα, πρώτον γιατί έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα, δεύτερον γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να καταπολεμήσει εναρμονισμένες πρακτικές και τρίτον επειδή η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια.

«Ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές 4,5 χρόνια το καταφέρατε εσείς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν αντιμετωπίζει το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό υποστηρίζοντας ότι από τους πρώτους μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε αυξήσεις, αρχικά μεταφέροντας στους καταναλωτές τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε μια εταιρεία μετά το διορισμό των golden boys που το 2020 ήταν αυτή που ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στο ρεύμα.