Καυτοί αναμένονται οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα περίπου 500.000 νοικοκυριά που έχουν επιλέξει την κατανάλωση του συγκεκριμένου καυσίμου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμό και σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει προτείνει τη χορήγηση επιδόματος στους οικονομικά αδύναμους οικιακούς καταναλωτές προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων.

Η προσπάθεια, προσώρας, εστιάζεται, λένε πηγές, στην εύρεση των πόρων εκείνων που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μην αξιοποιούνται κονδύλια από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι δηλαδή που συμβαίνει με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναζήτηση των πόρων γίνεται φυσικά σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΝ.

Το ποσό του επιδόματος θα έρθει να προστεθεί στην επιδότηση που λαμβάνουν ούτως ή άλλως οι οικονομικά αδύναμοι οικιακοί καταναλωτές από το υπουργείο Οικονομικών (επίδομα θέρμανσης) και το οποίο θα είναι υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο εκτιμώνται σε περίπου 500.000. Οι αυξήσεις που θα υποστούν φέτος κατά τη χειμερινή σεζόν θα είναι τεράστιες με τις εκτιμήσεις να δίνουν υψηλότερο κατά 110% κόστος. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στο ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους αρμόδιοι αξιωματούχοι ένα μέσο νοικοκυριό στην Αττική καταναλώνει 1 θερμική MWh (Μεγαβατώρα) μηνιαίως και στη Βόρεια Ελλάδα 2 MWh. Πέρυσι το κόστος ήταν 37 με 40 ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 85 ευρώ μηνιαίως για τα νοικοκυριά της Αττικής.

Το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας

Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Οκτωβρίου το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος της πολιτείας για τα εκατομμύρια των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλες οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος έχουν ετοιμάσει τα πληροφοριακά τους συστήματα προκειμένου να περάσουν στους λογαριασμούς τα 9 ευρώ για την κατανάλωση των πρώτων 300 kWh μηνιαίως. Από κει και πέρα, η κάθε εταιρία δεν αποκλείεται να εφαρμόσει τη δική της εμπορική πολιτική.

Για παράδειγμα η ΔΕΗ ήδη έχει αναγγείλει επιπλέον εκπτώσεις ώστε το κόστος της επιβάρυνσης από τις αυξήσεις των τιμολογίων να εξαλειφθεί. Μάλιστα η δημόσια εταιρία θα κινηθεί με εκπτώσεις και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 600 kWh. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει πως η επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό θα ισχύει και για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.