O 30χρονος Γιάννης Ασσαέλ, επιστήμονας ερευνητής (Senior Research Scientist) στην DeepMind της Google, είναι ο έλληνας επιστήμονας που είδε τον περασμένο Μάιο το όνομά του να φιγουράρει στην περίφημη λίστα του αμερικάνικου περιοδικού «Forbes» «30 Under 30» για την Ευρώπη.

Το βιογραφικό του είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το 2013, μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σειρά είχαν οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου βρέθηκε με πλήρη υποτροφία από το ΙΚΥ. Εκεί άρχισε να διαβάζει και να μελετά για τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και συγκεκριμένα της Mηχανικής Mάθησης. Μάλιστα, το 2014 διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του και έτσι έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πάνω στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης στο Imperial College στο Λονδίνο, ξεκινώντας παράλληλα τις αιτήσεις για το διδακτορικό του.

Τελικώς επέστρεψε για το διδακτορικό του στην Οξφόρδη με υποτροφία  που δημιούργησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την DeepΜind, μία εταιρεία της Google εξειδικευμένη πάνω στην έρευνα στον τομέα της A.I. Το 2017 δέχθηκε επίσημα πρόταση ώστε να συνεχίσει την έρευνά του στην DeepMind. Αυτό το διάστημα εργάζεται πάνω στην αποκατάσταση των αρχαίων κειμένων, συνδέοντας έτσι την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον Πολιτισμό.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί του μαζί για τις αλλαγές που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στη ζωή μας: «Νομίζω ότι τις πιο ουσιαστικές εξελίξεις θα τις δούμε στο πεδίο της Ιατρικής και της Βιολογίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές και να προσφέρει λύσεις σε πολλά άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»