Κορωνοϊός – Προβληματισμός για την τρίτη δόση – Τα στοιχεία, οι διχογνωμίες και τα ερωτήματα

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που το χορηγούν σε ομάδες του πληθυσμού τους, ενώ κάποια κράτη στον γενικό πληθυσμό. Την ίδια στιγμή διεθνείς αρμόδιοι οργανισμοί και ειδικοί διαφωνούν ως προς την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού σε αυτή τη φάση.

Το τρίτο τσίμπημα ενάντια στον SARS-CoV-2 είναι το θέμα των ημερών τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι μετά τους ανοσοκατεσταλμένους που έχουν ήδη μπει στο «τρένο της αναμνηστικής δόσης», παίρνουν (εθελοντική) σειρά από τις 30 Σεπτεμβρίου τα άτομα άνω των 60 ετών, όσα διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι υγειονομικοί.

Στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμενόταν να λάβει απόφαση για τον αναμνηστικό εμβολιασμό του αμερικανικού πληθυσμού μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές – η γνωμοδότηση πάντως της αρμόδιας Επιτροπής της για το θέμα, η οποία συνήθως αποτελεί «πυξίδα» για τις αποφάσεις της, κινούνταν προς την κατεύθυνση της αναμνηστικής δόσης στα άτομα 65 ετών και άνω και όχι στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται να επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στη Γηραιά Ηπειρο πάλι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), του οποίου οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τα ευρωπαϊκά κράτη, δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για χορήγηση αναμνηστικής δόσης, τονίζοντας ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως το βασικό εμβολιαστικό σχήμα παραμένει αποτελεσματικό στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ενώ προστατεύει και από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk