Κόρη λουθηρανού πάστορα που μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, στέλεχος της κομμουνιστικής νεολαίας για θέματα προπαγάνδας, απέκτησε διδακτορικό στη φυσική.

Μπήκε στα βαθιά νερά της πολιτικής μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αναλαμβάνοντας αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος στην τελευταία κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας.

Μετά την επανένωση, όταν ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ της ανέθεσε το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, κάποιοι βιάστηκαν να την αποκαλέσουν υποτιμητικά «κορίτσι του Κολ».

Το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία έριξε το μέντορά της, αλλά εκτόξευσε την ίδια στην ηγεσία του κόμματος. Νίκησε τους Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ και έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος.

Στην πρώτη θητεία της ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η διάσωση των μεγάλων τραπεζών έγινε προτεραιότητα και η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Για πολλούς η Μέρκελ έγινε συνώνυμο της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μια πιο στρογγυλεμένη εικόνα τού ακόμα πιο σκληρού υπουργού της, Σόιμπλε.

Τέσσερις προέδρους άλλαξε η Γαλλία επί καγκελαρίας Μέρκελ. Ο γαλλογερμανικός άξονας πέρασε από πολλές δοκιμασίες ενώ, τελικά, η Μέρκελ αποδέχτηκε την προσωρινή χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου υπό την πίεση και της πανδημίας.

Διατήρησε καλές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που επιχείρησε να την εκφοβίσει, φέρνοντας μάλιστα σε μια συνάντηση το… σκύλο του.

Με τους Αμερικανούς προέδρους τα πήγε εμφανώς καλύτερα, από τον Τζωρτζ Μπους μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, όχι όμως με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην προσφυγική κρίση του 2015, κόντρα στις αντιδράσεις, η Μέρκελ αποφάσισε να υποδεχθεί στη Γερμανία πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Η μητερούλα του γερμανικού έθνους κράτησε την προσωπική της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Eγκατέλειψε γρήγορα τα βαθιά ντεκολτέ. Οι εμφανίσεις της με ταγιέρ, συχνά με τα ίδια σακάκια και παντελόνια, σχολιάστηκαν ως παράδειγμα λιτού βίου. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια…

«Θέλω να κάνω ένα διάλειμμα και να αναρωτηθώ τι με ενδιαφέρει περισσότερο. Τα τελευταία 16 χρόνια είχα πολύ λίγο χρόνο για να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Θα προσπαθήσω να διαβάσω λίγο. Τα μάτια μου θα κλείσουν, γιατί είμαι κουρασμένη. Θα πάρω έναν υπνάκο και μετά βλέπουμε», είχε δηλώσει η Άνγκελα Μέρκελ.