Οι γερμανικές εκλογές μονοπωλούν το ενδιαφέρον διεθνώς, καθώς αφορούν την πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ που για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια θα έχει άλλον καγκελάριο και πιθανόν άλλη συμμαχία στη κυβέρνηση.

Οι απεσταλμένοι του MEGA Σαράντης Μιχαλόπουλος και Γιάννης Χαραμίδης βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να καταγράψουν το κλίμα πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Χαραμίδης, το Βερολίνο για πάρα πολλές ώρες το Σάββατο ήταν «κομμένα στα δύο» από τις μαζικές διαδηλώσεις αρνητών της πανδημίας, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους με την «ευλογία» των ακροδεξιών δημιουργώντας πανδαιμόνιο.

Αναποφάσιστοι και νεολαία θα κρίνει το αποτέλεσμα

«Η αλήθεια είναι πως αν δεχθούμε τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις, αλλά και τις αναλύσεις των Γερμανών πολιτικών συντακτών ξεκινάμε από μια αφετηρία που είναι πάρα πολύ κοντά τα δύο κόμματα, με μια μονάδα διαφορά. Ωστόσο, υπάρχουν “δεξαμενές” που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά και φτάνουν από το 35-38% του εκλογικού σώματος και είναι οι αναποφάσιστοι, καθώς και τους νέους ψηφοφόρους που φτάνουν τα 3 εκατ. πολίτες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Χαραμίδης.

Τα σενάρια των συμμαχιών

Μιλώντας για τα σενάρια συνεργασιών, ο Σαράντης Μιχαλόπουλος τόνισε πως τα πάντα εξαρτώνται από το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα.

«Έχουμε δύο σενάρια: το πρώτο κάνει λόγο για επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων και νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα συνεργαστούν σίγουρα με τους Πράσινους, ενώ μετά θα αναζητήσουν τη συνεργασία ενός τρίτου κόμματος για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Και αυτό θα μπορεί να είναι είτε οι Φιλελεύθεροι ή το αριστερό Die Linke εφόσον μπει στη Βουλή. Στο δεύτερο σενάριο έχουμε πλήρη ανατροπή των δημοσκοπήσεων, βγαίνουν πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες, συνεργάζονται σχεδόν σίγουρα με τους Φιλελεύθερους και μένει ερωτηματικό αν οι Πράσινοι θα δεχθούν μια συνεργασία -σχηματίζοντας έτσι το λεγόμενο σχηματισμό «Τζαμάικα» συμπλήρωσε ο Σαράντης Μιχαλόπουλος.