Περισσότεροι από 1.417.000 φορολογούμενοι για τους οποίους έχει προκύψει κατά τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων πιστωτικό εκκαθαριστικό και περιμένουν να λάβουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 396,2 εκατ. ευρώ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ μετά από τη διαδικασία συμψηφισμού που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο φουλ τις «μηχανές» των συμψηφισμών οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος.

Τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές και πιστώσεις φόρων τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι συμψηφισμοί οφειλών από ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και άλλων υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες.

Παράλληλα, την Παρασκευή έτρεξαν οι συμψηφισμοί αυτών των οφειλών με αποζημιώσεις Covid.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ολοκληρώνονται οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου εισοδήματος, ενώ έως το βράδυ της Τρίτης, 28 Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των συμψηφισμών, κλείνοντας με τις υπερεισπράξεις.

Το μέσο ποσό επιστρεφόμενου φόρου που προέκυψε για 1.417.881 εκκαθαριστικά είναι 279,4 ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος ΕΝΦΙΑ είναι 340 ευρώ για 6.155.209 ιδιοκτήτες για τους οποίους προέκυψε φόρος πάνω 1 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για 1.024.800 ιδιοκτήτες από την εκκαθάριση του εφετινού ΕΝΦΙΑ προέκυψε ποσό φόρου κάτω από 1 ευρώ.

Πότε θα δοθεί η επιστροφή φόρου

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες και το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα taxisnet.

Αν δεν το έχουν ήδη πράξει τότε αυτό πρέπει να γίνει άμεσα για να μην χρειαστεί να περιμένουν ή να πάνε από την εφορία.

Πηγή: ot.gr