Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε στο Ισραήλ προθεσμία «ενός έτους», προκειμένου να «αποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», απειλώντας – στην αντίθετη περίπτωση – ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον το εβραϊκό κράτος στα σύνορα του 1967.

Στην ομιλία του, που εκφώνησε μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε εκ νέου τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να «συγκαλέσει μια διεθνή σύνοδο για την ειρήνη».

Ωστόσο, συνόδευσε το αίτημα αυτό με μιας μορφής τελεσίγραφο: Το Ισραήλ «έχει έναν χρόνο, προκειμένου να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου στην οριοθέτηση των συνόρων και να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το τελικό καθεστώς» των δύο μελλοντικών κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, τόνισε.

«Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, για ποιο λόγο να διατηρηθεί η αναγνώριση του Ισραήλ στη βάση των συνόρων του 1967;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπάς.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει σε ένα χρόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη «νομιμότητα της κατοχής των εδαφών τού παλαιστινιακού κράτους».

«Δείχνει για μία ακόμη φορά ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα», αντέδρασε από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν.

«Αυτοί που στηρίζουν πραγματικά την ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις, δεν κραδαίνουν παραληρηματικές απειλές και τελεσίγραφα από το βήμα του ΟΗΕ», προσέθεσε.