Την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έτος πρόωρων εκλογών έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας διατυπώνοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να φτάσει στην εξάντληση της τετραετίας το 2023. Μάλιστα ο γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν στη σκέψη του πρωθυπουργού για το τρέχον έτος.

Καλοκαίρι ή φθινόπωρο

«Ναι, απ’ ότι φαίνεται πρόωρες εκλογές κα Τρέμη, θα έχουμε. Τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις που μπορούμε να έχουμε ως κόμμα αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε να πάνε μέχρι το 2023, χωρίς κι αυτό να αποκλειστεί βέβαια» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr και πρόσθεσε:

«Το ενδεχόμενο για εκλογές, κατά την άποψη μου ο κύριος Μητσοτάκης το σκεφτόταν, μέσα στο 2021. Αλλά το 2022 μάλλον θα υπάρχουν, δεν ξέρω αν θα είναι το φθινόπωρο ή αν θα είναι προς το καλοκαίρι. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση, η αίσθηση που έχω».

Κατά την άποψη του κ. Κουτσούμπα οι πυρκαγιές, η εξέλιξη της πανδημίας και ορισμένες άλλες διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις «απομάκρυναν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών το 2021 και σε αυτό το πλαίσιο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2022 τόνισε ότι θα παίξει ρόλο η πορεία της οικονομίας και αν θα επιβεβαιωθεί η «αισιόδοξη» πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανάκαμψη κλπ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελούν «αστάθμητο παράγοντα» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο διεθνής περίγυρος.

Προοδευτική διακυβέρνηση και ακροδεξιά

Ο γραμματέας του ΚΚΕ απέρριψε εκ νέου τις προσκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η “προοδευτική κυβέρνηση” και η “πρόοδος” είναι άλλη μια καραμέλα που έχει γίνει και πρέπει να συζητήσουμε πρώτα για το περιεχόμενο, πριν φτάσουμε στην κάλπη. Για παράδειγμα για εμάς και για την ελληνική κοινωνία και για τον ελληνικό λαό, πρόοδος σήμερα είναι να καταργηθούν όλοι οι οι μνημονιακοί και οι άλλοι αντιλαϊκοί νόμοι που πλήττουν το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων…».

Εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασίες μεταξύ των άλλων κομμάτων λέγοντας ότι «το 80% των νομοσχεδίων της ΝΔ το έχει ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ, το 50% των νόμων της ΝΔ το έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος…». Στην κατεύθυνση αυτή περιέγραψε δύο μπλοκ συνεργασιών, ένα με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση ή άλλο δεξιό κόμμα και ένα δεύτερο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για άκρως επικίνδυνες κινήσεις σε ότι αφορά «την αναβάθμιση του κ. Πλεύρη ή άλλους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο ακροδεξιό τόξο», ενώ στην «ακροδεξιά πλευρά της ΝΔ» κατέταξε και τον κ. Μπογδάνο.

Λόγια του αέρα σε προεκλογική περίοδο

Παράλληλα ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «λόγια του αέρα» που λέγονται σε προεκλογική περίοδο την δέσμευση Τσίπρα για 800 ευρώ κατώτατο μισθό λέγοντας  ότι «αν όμως ήταν ειλικρινής και έλεγε ότι “θα καταργήσω αμέσως, αν βγω κυβέρνηση, το νόμο που ψήφισα μαζί με τη ΝΔ”, γιατί ο κ. Τσίπρας ψήφισε μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την απόφαση που λέει ότι ο κατώτερος μισθός καθορίζεται από υπουργική απόφαση. Για να τους είναι εύκολο αύριο, όταν γίνει κάποιος κυβέρνηση, να πούνε “ξέρετε η οικονομία δεν αντέχει 800 ευρώ, θα ξεκινήσουμε με τα 650, με τα 700” και να αλλάζει την υπόσχεση…».

Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα, θα έπρεπε να τον ακούσω (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) να λέει να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προέβλεπε κατώτερο μισθό, που ήταν πολύ ψηλότερος απ’ αυτό που υπάρχει τώρα. Και συμφώνησαν όλοι -ότι πρέπει να κουρευτεί κατά 22% και παραπάνω και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε σήμερα- να πει ότι “θα υπάρχει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας”. Και τουλάχιστον αυτό που προτείνουμε εμείς ως ΚΚΕ και θέλουμε να γίνει και νόμος του κράτους, να πάει τουλάχιστον, το λιγότερο, εκεί που ήταν όταν καταργήθηκε. Να ξεκινήσουμε ως βάση αυτό τουλάχιστον, εφόσον ξεπεράσαμε τη μεγάλη οικονομική κρίση -όπως λένε- και είμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης. Αυτό είναι το ζητούμενο, λέω τώρα ένα παράδειγμα, γιατί είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα αυτού του είδους κι από τις προεκλογικές υποσχέσεις ή τις υποσχέσεις που δίνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ».