Ο φονεύς του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο

Στο ερώτημα πώς μπορούμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό η απάντηση είναι μία και μοναδική: Το εμβόλιο, είναι ο φονιάς του κορωνοϊού. Ο ιός αυτός ούτε ανίκητος είναι ούτε άτρωτος. Αυτό λέει η επιστήμη, αυτό λένε και οι ειδικοί που επισημαίνουν πως έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Οσοι περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να νοσήσουμε. «Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές», υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας κυρία Γκάγκα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κίνδυνο παρενεργειών και θανάτου από τα εμβόλια. «Οι πιθανότητες σοβαρών παρενεργειών είναι ελάχιστες», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός θανάτων που δεν έχει επαληθευθεί κιόλας αν προέρχεται από τα εμβόλια.

«Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυριά. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε «τόσο άμεση πληροφόρηση για παρενέργειες», για να σημειώσει ότι «υπάρχει διάχυση της πληροφορίας» και πως η αναλογία κινδύνου – οφέλους είναι σαφής μετά από 6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι είναι «πιο πιθανό να πεθάνουμε από τροχαίο παρά από το εμβόλιο», άρα «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στην δουλειά μας».
***
Αντιδράσεις για… ανασχηματισμό των Ειδικών
Κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πιθανότητα να γίνει…. ανασχηματισμός στην Επιτροπή των Ειδικών, δεν τις επιβεβαιώνει προς το παρόν κανείς. Ή μάλλον βρίσκει την αντίδραση των ίδιων μελών της Επιτροπής: «Ποιος ξέρει τι θα πουν και τι θα αποκαλύψουν όσοι βρεθούν εκτός», μου έλεγε, ένα μέλος της Επιτροπής.
Και κάτι ακόμα, το 98% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο και όπως  έμαθα το 95% των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω covid, το έχασαν εκτός ΜΕΘ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν άτομα πάνω από 80 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο κ. Μόσιαλος συμφωνεί ότι ο κορωνοϊός δεν είναι άτρωτος, αλλά, όπως λέει, θα παραμείνει. Όμως η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία και θα κυκλοφορεί για αρκετό χρονικό διάστημα  σε πολλές χώρες με μοναδικό όπλο το εμβόλιο
***
Προκλήσεις και στα εθνικά χωρικά ύδατα
Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά δεν περνά ούτε μια μέρα που οι Τούρκοι, δηλαδή το τουρκικό ναυτικό και η τουρκική ακτοφυλακή να μην παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ούτε μια μέρα. Να σκεφτείτε ότι από την αρχή του 2021 έως τον Αύγουστο υπήρξαν 1.567 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων των έξι ναυτικών μιλίων από τους Τούρκους. Τα στοιχεία είναι επίσημα και τα δίνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Οι περισσότερες παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων έγιναν τον Αύγουστο (226 συνολικά)  και ακολουθεί ο Μάρτιος με 240, ο Ιανουάριος με 213, ο Μάιος με 205.
Στην τουρκική αυτή προκλητικότητα πρέπει να προστεθεί και «εισβολή» τούρκων ψαράδων στις ελληνικές θάλασσες. Το φαινόμενο της παραβίασης των χωρικών υδάτων δεν είναι καθόλου νέο. Πέρυσι (το 2020) σημειώθηκαν συνολικά 3.215 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων με τις περισσότερες να σημειώνονται τον Αύγουστο (625). Αλλά πέρυσι ήταν η κρίση του Oruc Reis με τους Τούρκους να προσπαθούν επί ματαίω να εντοπίσουν τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια.
***
Χάρτης με τουρκικά πλοία
Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με τη παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.
***
Ο Mr. Microsoft και ο Μητσοτάκης
Θα σας πάω τώρα στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση επενδυτικού ενδιαφέροντος που είχε ο Πρωθυπουργός. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, Επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020. Στη συνέχεια προέκυψε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία και πιθανόν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, στην Ολυμπία. Οι ίδιες πηγές λένε πως ταυτόχρονα προχωρά η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως.
***
 
Η ενόχληση της Αθήνας για τον Ελπιδοφόρο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου εξέφρασε, για πρώτη φορά δημόσια, την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την παρουσία του, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν υπάρχει θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και απάντησε: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις τους Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Συγχρόνως, μάλιστα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντήσει τελικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση», απάντησε στο ερώτημα για το αν θα συναντηθεί με τον κ.κ. Ελπιδοφόρο και πρόσθεσε: «Θα ενημερωθείτε έγκαιρα».
***
Βενιζέλος: «Βαθιά ανιστόρητη η δήλωση Οικονόμου»
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν περίμενε ότι με τη δήλωσή του αυτή θα προκαλούσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και σίγουρα δεν περίμενε ότι η αντίδραση του κ. Βενιζέλου θα ήταν τόσο έντονη, αφού χαρακτηρίζει την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου  «βαθιά ανιστόρητη» και ότι «δείχνει  πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη. Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης. Και καταλήγει: «Αντί για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ» –
***
Ανεμβολίαστη κλειδώθηκε στο ΚΑΠΗ
Μεγάλη αναστάτωση στο Αρκαλοχώρι έχει προκαλέσει η ανεμβολίαστη φυσικοθεραπεύτρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος η οποία μετά και το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί, καθώς συνέχιζε να πηγαίνει στην εργασία της παρά την αναστολή εργασίας, έχει κλειδωθεί μαζί με τον σύζυγό της στο ΚΑΠΗ του Αρκαλοχωρίου και αρνείται να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, η δημοτική υπάλληλος άλλαξε τις κλειδαριές της δομής και παραμένει στον εσωτερικό χώρο. Στο ΚΑΠΗ έχουν σπεύσει άνδρες της ΕΛΑΣ αλλά και εισαγγελέας, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η φυσικοθεραπεύτρια ισχυρίζεται ότι ενεργεί με βάση τη Διακήρυξη των “Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών” οι οποίοι επικαλούμενοι απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δρουν σε διάφορες περιοχές της χώρας ανακαλώντας αποφάσεις θεσμικών φορέων.
***
Πότε έρχεται η υπουργός;
Τι συμβαίνει όταν μια υφυπουργός νέα στην πολιτική, μπαίνει σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους και με συνεργεία τηλεόρασης; Ελάχιστοι την αναγνωρίζουν. Η υφυπουργός Πρόνοιας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου επρόκειτο να συναντήσει τους δημοσιογράφους  για να  τους παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία. Όταν η κ. Μιχαηλίδου μπήκε στην αίθουσα και έσπευσε να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους και τεχνικούς, ρωτώντας τους αν είναι έτοιμοι. Τότε ένας εικονολήπτης την ρώτησε αν «η υπουργός έρχεται» , με την κυρία Μιχαηλίδου να χαμογελά λέγοντας «από την αρχή μου συμβαίνει αυτό. Από την πρώτη ημέρα…», αντιμετωπίζοντας μάλλον με θετική διάθεση το ελληνικό στερεότυπο, που θέλει τη γυναίκα υπουργό σε… μεγαλύτερη ηλικία από την κυρία Μιχαηλίδου.
***
Όταν είδε την Ηρώδειο έμεινε… «παγωτό»

Ξέρετε τι από όλα εντυπωσίασε τον Τούρκο Δήμαρχο κατά την παραμονή του στην Αθήνα; Το Ηρώδειο. Όταν το είδε «έμεινε από τον ενθουσιασμό του παγωτό», όπως μου είπε ο Δήμαρχος: «Καθόμαστε εδώ και παρακολουθούμε μια παράσταση, όπως κάθονταν οι θεατές πριν από 2.000 χρόνια», έλεγε ενθουσιασμένος.

Όπως ενθουσιάστηκε και με την Μόνικα Μπελούτσι που την συνάντησε μετά το τέλος της παράστασης και αντάλλαξαν μερικές κουβέντες. Η δε Μόνικα Μπελούτσι ήταν και αυτή κατενθουσιασμένη από την υποδοχή που της έκανε ο κόσμος. Αλλά ο κ. Ιμάμογλου ζήτησε και κάποια στιγμή ελληνικό know-how από τον κ. Μπακογιάννη. Εντυπωσιάστηκε από τα έργα που γίνονται στην Πλατεία Συντάγματος και ζήτησε τεχνική βοήθεια των μηχανικών ώστε να τους χρησιμοποιήσει για αναπλάσεις πλατειών στην Κωνσταντινούπολη.