Mε την πανελλήνια πρώτη προβολή της τιμημένης στο φετινό Φεστιβάλ Καννών ταινίας «Ενας ήρωας» του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί («Ενας Χωρισμός», «Ο Εμποράκος») σηκώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η αυλαία τoυ 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

 

«Οικοδεσπότες» της εκδήλωσης, σύνθημα της οποίας η «φεστιβαλική επιστροφή στην κανονικότητά μας» ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Λουκάς Κατσίκας και η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα.

 

«Ξανασυναντιόμαστε μετά από δύο χρόνια, καθώς -όπως διαπιστώσαμε- τίποτα δεν είναι δεδομένο, και να συγχαρώ προσωπικά την ομάδα και τους συνεργάτες των Νυχτών Πρεμιέρας που εδώ και 27 χρόνια μας χαρίζει αυτό το υπέροχο Φεστιβάλ και το κάνει πραγματικότητα»  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης που κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ.

 

O κ. Μπακογιάννης θύμισε τη δέσμευσή του να προωθήσει την κινηματογραφική δραστηριότητα στην Αθήνα και αναφέρθηκε στη λειτουργία του Athens Film Office, στην επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου ΑΒ στα Πατήσια ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο σπίτι των Νυχτών Πρεμιέρας, «οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ θα ανοίξουν επιτέλους τις πόρτες τους για το κοινό μέσα στον χειμώνα και θα ξαναζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του να απολαμβάνουμε σινεμά σε αυτές τις αίθουσες».

 

«Φέτος ειδικά, που η επιστροφή στις αίθουσες (και η επαναφορά της απαράμιλλης εμπειρίας του σινεμά σε αυτές) αποτελεί μέγιστο ζητούμενο, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί πιο εγκάρδια από ποτέ να γιορτάσουμε (σ)τους ναούς των μεγάλων κινηματογραφικών Μυστηρίων» είπε από την πλευρά του ο κ. Κατσίκας.

 

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, το κτίριο-κόσμημα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που εφέτος προστίθεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ, φιλοξενεί δύο μοναδικές πανελλήνιες πρεμιέρες από το φετινό πρόγραμμα: το κατάλληλο και μικρούς και μεγάλους κομψοτέχνημα κινουμένων σχεδίων του πολυβραβευμένου Αρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») με τίτλο «Που να βρίσκεται η Αννα Φρανκ» και το πολωνικό δράμα «Μην αφήσεις ίχνη». 

 

H προπώληση των εισιτηρίων από το www.aiff.gr και τo www.viva.gr διαδικτυακά και στα φυσικά σημεία πώλησης για τις κλειστές αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ, ΙΝΤΕΑΛ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και τα θερινά σινεμά ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ και ΣΤΕΛΛΑ συνεχίζεται όπως και η πώληση των καρτών διαρκείας.