Λίγο πριν την «ασφυξία» βρίσκονται νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με την πανδημία να εξακολουθεί να «καλπάζει» δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», και Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης στο ΑΠΘ.

«Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής – Δώσαμε μάχη για να σώσουμε δύο ασθενείς – Όλοι ανεμβολίαστοι»

«Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας κλπ.. Αλλά ο ιός δεν ρωτάει, δεν διαπραγματεύεται. Χτες περάσαμε μια τραγική μέρα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί. Είμαστε στην αρχή. Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη. Τώρα τον βιώνουμε. Δυστυχώς δεν συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» εξήγησε ο κ. Καπραβέλος.

«Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα»

«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς. Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δεν δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη. Είναι αυτή η μετάλλαξη, η υπερμεταδοτική. Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κοροναϊός; Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμα περιθώρια» συνέχισε ο ίδιος.

«Όσα λέει ο κ. Καπραβέλος είναι ο λόγος που πρέπει να κάνει ο καθένας το εμβόλιο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας:

«Σε σχέση με πέρυσι, έχουμε μια ειδοποιό διαφορά. Φέτος υπάρχει εμβόλιο, υπάρχει το καλύτερο όπλο. Στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι στο «κόκκινο». Υπάρχουν αυξομειώσεις».

Διά ζώσης τα μαθήματα στα πανεπιστήμια

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ακόμα ότι αποφασίστηκε τα μαθήματα στα πανεπιστήμια να γίνουν διά ζώσης, ενώ μίλησε και με θερμά λόγια για τους φοιτητές, οι οποίοι πάνε πολύ καλά στους εμβολιασμούς.

«Για τα πανεπιστήμια, θέλω να πω θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές. Έχουμε ποσοστό εμβολιασμού μαζί με νοσήσαντες στο 76-77% σε ενεργούς φοιτητές, που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ποσοστό είναι πάνω από 91% στους καθηγητές», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Η απόφασή μας χθες ήταν τα μαθήματα θα αρχίσουν διά ζώσης. Το χειμερινό εξάμηνο, αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά διά ζώσης για όλα τα πανεπιστήμια. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με την όποια βοήθεια έχουμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια» εξήγησε ο ίδιος