Τα περιστατικά που έρχονται καθημερινώς στη δημοσιότητα σχετικά με τους αρνητές γονείς, είναι εξωφρενικά και πέρα από κάθε φαντασία. Το να καταγγείλεις, για παράδειγμα έναν εκπαιδευτικό για εσχάτη προδοσία ή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και… συμμορία, μόνον και μόνον επειδή εφαρμόζει το νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία είναι επιεικώς απαράδεκτο. Το λένε οι ειδικοί, το φωνάζει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Η κατάσταση είναι όντως προβληματική. Υπάρχουν γονείς, μου λένε από το υπουργείο Παιδείας που – ακόμα και σήμερα παρά την ομπρέλα προστασίας που έχει στηθεί για τους εκπαιδευτικούς- είτε ρίχνουν αβάσιμες κατηγορίες σε καθηγητές επειδή απλά ακολουθούν το πρωτόκολλο, είτε ρίχνουν το φταίξιμο στα παιδιά τους και απλά δεν τα στέλνουν το σχολείο. Μάλιστα υπάρχουν και ορισμένοι αρνητές γονείς που προβάλουν ως εξιλαστήρια θύματα τα παιδιά τους, βάζοντάς τα να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς μάσκες αν και γνωρίζουν πως αυτό δεν επιτρέπεται.

Και σαν να μην έφτανε αυτό φωνάζουν με την πρώτη ευκαιρία την αστυνομία προκειμένου να υποβάλλουν μηνύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία της υγείας των μαθητών και της κοινωνίας. Γονιός ζητά 2,7 εκατ. αποζημίωση από εκπαιδευτικό, ενώ ένας άλλος απείλησε με αγωγή και μήνυση εκπαιδευτικούς λέγοντάς του ότι θα τους κατηγορήσει για… εσχάτη προδοσία, επειδή δεν άφησαν το παιδί του να μπει στο σχολείο χωρίς μάσκα.

***
Οι αρνητές εμβολίων και οι μάσκες στα σχολεία

Θα σας πάω τώρα μερικούς μήνες πίσω όταν επιβλήθηκε η μάσκα στα σχολεία. Όπως μου λέει η υπουργός Νίκη Κεραμέως τα εξώδικα πέρυσι για τη μάσκα ήταν υπερδιπλάσια απ΄ότι είναι σήμερα: «Το παιδί μου δεν θα μπορεί να αναπνέει με τη μάσκα», έλεγαν ορισμένοι γονείς και τα εξώδικα, οι μηνύσεις και οι αγωγές πήγαιναν σύννεφο. Το ίδιο έγινε και με τα self test, στα σχολεία που από τα πολλά εξώδικα αρνητών του εμβολίου γονέων ανάγκασε, τότε, όπως θυμάστε το υπουργείο Παιδείας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του μέτρου και να δικαιωθεί.

***
Αν καμιά αγωγή ξεφύγει

Πέραν από την στήριξη που παρέχει προς τους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. Εάν όμως κάποια στιγμή ξεφύγει από την Αστυνομία κάποια μήνυση κάποια αγωγή το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει να καλύψει πλήρως τα δικαστικά έξοδα του μηνυόμενου εκπαιδευτικού.

***
Η 75χρονη πλαστική χειρουργός ήθελε μαϊμού εμβόλιο

Και μέσα σε όλα αυτά με τους αρνητές και τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς έχουμε και τους μαϊμού εμβολιασμούς: Έτσι νέα υπόθεση με εικονικούς εμβολιασμούς έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς συνελήφθησαν την Τρίτη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας τρεις Ελληνίδες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της άμεσης συνέργειας σε αυτή και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Ειδικότερα, 75χρονη πλαστική χειρουργός μαζί με μια ακόμα μια γυναίκα επιχείρησαν να πάρουν πλαστά πιστοποιητικά από εικονικό εμβολιασμό, σε συνεννόηση με νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, η οποία είχε την ευθύνη για την καταχώρηση των στοιχείων στο κύκλωμα.

***
Το Nature για τον Κίμωνα Δρακόπουλο

Από αυτή εδώ τη στήλη διαβάσατε πρώτοι για τον Κίμωνα Δρακόπουλο, διακεκριμένο επιστήμονα της διασποράς που συνέδραμε ουσιαστικά στον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα με τη δημιουργία του αλγόριθμου EVA για την κατανομή των τεστς στα σύνορα ώστε να μειώνεται η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων της νόσου COVID-19. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η επιστημονική βάση του EVA δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένα από τα πλέον διακεκριμένα περιοδικά, το Nature, βάζοντας ισχυρή σφραγίδα στην αξία της μεθόδου. Η δημοσίευση έγινε από τον κ. Δρακόπουλο και τους συνεργάτες του στην Αμερική, με συμβολή επιστημόνων και από Ελληνικά Πανεπιστήμια. Από το ΕΚΠΑ συνυπογράφουν οι Καθηγητές, Παγώνα Λάγιου, Γκίκας Μαγιορκίνης, Δημήτρης Παρασκευής και Σωτήρης Τσιόδρας και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Οι τρεις πρώτοι υπηρετούν στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι με συνέπεια και σοβαρότητα συμβάλει ουσιαστικά στη μάχη κατά της πανδημίας από την αρχή αυτής της περιπέτειας. Μιλήσαμε με τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου, την Καθηγήτρια κ. Παγώνα Λάγιου η οποία εξήρε το έργο και το ήθος του κ. Δρακόπουλου, επεσήμανε ότι τα εύσημα ανήκουν σε εκείνον και την ομάδα του, και εξέφρασε τη χαρά της που το Εργαστήριο είχε τη δυνατότητα να συμβάλλει στην προσπάθεια. Έδωσε εκ μέρους των καθηγητών που συνυπογράφουν τα «συγχαρητήρια στον Κίμωνα Δρακόπουλο, τον λαμπρό επιστήμονα, τον Έλληνα που έμπρακτα απέδειξε την αγάπη του για την πατρίδα. Επιπλέον συγχαρητήρια σε όλη την επιστημονική ομάδα και στην πολιτική ηγεσία που τους έδωσε το έδαφος να προσφέρουν».

***
Το Ground Zero, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί (χωρίς αναβολή ή ακύρωση, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί) η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το «Ground Zero», το σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του. Να σημειωθεί η συνάντηση έρχεται και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου από τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου μάλιστα Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Για να ξέρετε: Οι αντιδράσεις εστιάστηκαν στο γεγονός ότι στη φωτογραφία που βγήκε εμφανίζεται μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Πολλοί ομογενείς δεν έκρυβαν την έντονη δυσφορία τους. Ο αντίλογος λέει πως ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να ασκεί διπλωματία έναντι της Άγκυρας προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως».

***
Με τον Πρόεδρο της Microsoft

Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης πέραν των διμερών επαφών που θα έχει (ανάμεσα στις οποίες και με τον Πρόεδρο της Microsoft) αναμένεται να αναφερθεί και στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας (σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου) εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξάλλου, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι το κυρίως «μενού» της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη.

***

Ο Λοβέρδος θέλει τρεις αντιπροέδρους

Αν ο Ανδρέας Λοβέρδος εκλεγεί Πρόεδρος, τότε όπως μας πληροφορεί με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, η ηγεσία του κόμματος θα ασκείται συλλογικά από τρεις αντιπροέδρους. Ο ένας/μία θα είναι για το κόμμα και τους ΟΤΑ, ένας/μία για τα συνδικάτα και τα εργατικά κινήματα και ένας/μία με θητεία έως τις εκλογές που θα αναλάβει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.

***
Το επάγγελμα που θέλει ο Βορίδης για τον γιο του

Παρακολούθησα (τυχαίως) τον Mάκη Βορίδη στο Κανάλι της Βουλής και την ώρα που εξηγούσε τις μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις όλων των διοικήσεων του δημοσίου στον κόσμο καθώς θα αντικατασταθεί από 80% των θέσεων εργασίας. Τον άκουσα να δημοσιοποιεί μια συμβουλή που έδωσε στον γιο του. Είναι μαθητής Γ Λυκείου και όταν ρώτησε τον πατέρα του υπουργό ποια επαγγέλματα θα επιβιώσουν στο μέλλον και ποια θα εκλείψουν τι νομίζετε ότι τον συμβούλεψε:«…λόγω της ψηφιακής εξέλιξης το 80% των θέσεων εργασίας που υπάρχει τώρα δεν θα υπάρχει και θα έχει αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Αρα να σου κάνω μια πρόβλεψη του τι θα απομείνει και τι θα έχει καταργηθεί…το μόνον που μπορώ να σου πω με ασφάλεια είναι να γίνεις δικηγόρος. Γιατί εμείς οι δικηγόροι θα είμαστε πάντα απαραίτητοι στη διαδικασία αυτή! Οι δικηγόροι είναι οι μόνοι που έχουν επιβιώσει»

***

Ένας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βατράχι με άλμα στη θάλασσα

Εκεί στη Νέα Πέραμο, το πρωί της Τρίτης, σχεδόν αξημέρωτα, όσοι βρέθηκαν στην περιοχή σίγουρα θα πρόσεξαν ένα ελικόπτερο Σινούκ CH-47D να πετά πάνω από τη θάλασσα. Από το ελικόπτερο εμφανίστηκαν ξαφνικά αλεξιπτωτιστές- κομάντος που πραγματοποίησαν θαλάσσιο άλμα. Ανάμεσά τους και ένας στρατηγός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, «βατράχι» και αυτός Και μετά το άλμα, μέσα και κάτω από τη θάλασσα, σε δραστηριότητες των Υποβρυχίων Καταστροφέων με τον στρατηγό να έχει την πλήρη εξάρτηση των ΟΥΚ και να πραγματοποιεί ασκήσεις μαζί με τους διοικητές και το προσωπικό της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Λίγες ώρες αργότερα από τη θάλασσα βρέθηκε στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», ενημερώθηκε για την εξέλιξη της τετραμερούς Άσκησης «HERCULES-21» που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και συμμετέχουν σε αυτήν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Συνάντησε τον Διοικητή Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Αιγύπτου, Υποστράτηγο Ahmed Rashed Ahmed Doina με τον οποίο συζήτησαν την διεθνή ασφάλεια αλλά και ζητήματα Ανατολικής Μεσογείου. Αμέσως μετά μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου , στο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου, όπου ενημερώθηκε τόσο για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Στόλου όσο και για την τακτική εικόνα της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολική Μεσογείου, με έμφαση στην εξέλιξη της τουρκικής Άσκησης «KARARLILIK 2021» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και παρακολουθείται από ελληνικές μονάδες.