Σύγχυση, φόβος και αγωνία επικρατεί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα – μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς – που θέλει και εκείνη, ίσως περισσότερο κι από την κυβέρνηση, να κερδίσει το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία».

Ωστόσο, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το «περίφημο» σύστημα «50+1», την πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από γονείς ή κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους ίδιους τους ειδικούς.

«Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self tests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος.

Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κοροναϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές, μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κοροναϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Θα αυξηθεί ο αριθμός παιδιών που νοσούν

Καμπανάκι για τις μικρές ηλικίες έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA, ο οποίος εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που νοσούν.

Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε πως τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά στις μικρές ηλικίες.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερες σκέψεις για τα πρωτόκολλα στα σχολεία;

Υπό αίρεση ενδέχεται να βρεθεί το μέτρο για το κλείσιμο της τάξης εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Με την σταδιακή αλλαγή του καιρού και τα πρώτα στοιχεία από την ενδεχόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα από το άνοιγμα των σχολείων, τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και έχουν συγκεντρώσει πολλά πυρά και αντιδράσεις παραμένουν υπό επανεξέταση και δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να αλλάξουν.

Αυτό ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το περιβόητο μέτρο «50+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό του υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα τάξης, θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Το συγκεκριμένο μέτρο, άλλωστε, είναι εκείνο που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες αντιδράσεις, με κόμματα και εκπαιδευτικούς να κατηγορούν την Νίκη Κεραμέως ότι μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης, ενώ η ευθύνη πέφτει ακέραια πάνω στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο σε περίπτωση κρούσματος, ή εάν θα τα κρατάνε σπίτι, με τα παιδιά να παίρνουν απουσίες.

Τεστ και εμβόλιο επιμένει η υπουργός Παιδείας

Την ώρα που ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα μέτρα μπορεί να επανεξεταστούν, η Νίκη Κεραμέως, πάντως, έκανε παρέμβαση στον ΑΝΤ1, με την οποία επέμεινε στο τωρινό καθεστώς.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη σημασία των τεστ και των εμβολίων, ενώ δεν έδωσε στοιχεία για το εάν υπάρχουν τμήματα που έχουν κλείσει εξαιτίας κρουσμάτων και το πόσα είναι αυτά.

«Πέρυσι, σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι, ενώ τώρα οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή, αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος», τόνισε η υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήματα γονέων, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στους στο σχολείο εάν, για παράδειγμα, σε ένα τμήμα 24 μαθητών αρρωστήσουν οι 10, η κ. Κεραμέως περιορίστηκε στο να μιλήσει για τα αυξημένα τεστ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι μια δαπανηρή επιλογή, που την κάναμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρτε πίσω τη ρύθμιση του 50+1»

Να πάρει πίσω την επίμαχη ρύθμιση του «50+1», κάλεσε την υπουργό Παιδείας ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Επανειλημμένα, με δηλώσεις μου, έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Μόλις χθες, από το βήμα της Βουλής, έκανα την ίδια έκκληση», τόνισε ο κ. Φίλης.

Και προσέθεσε πως, δυστυχώς, «η υπουργός των κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός της υγειονομικής ανασφάλειας, επιμένει πεισματικά στο αντίθετο. Όπως επιμένει στο να μην ακολουθεί τη διαρκή προτροπή του ΕΟΔΥ και πολλών ειδικών για εξεύρεση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Από την πρώτη μέρα».

Σήμερα, υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο προβληματισμός για το 50%+1 τέθηκε δημόσια από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Καλούμε την κυβέρνηση «να ακούσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, «όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε… πλήγμα του ‘κύρους’ της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες».

Ο Νίκος Φίλης υποηγράμμισε, μάλιστα, πως είναι «παράλογο και άκρως επικίνδυνο», σε ένα τμήμα 25 παιδιών, για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό. Και αναρωτήθηκε: «Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο, όσα τεστ κι αν διενεργούνται;».

Έκρηξη κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18

Στο μεταξύ, καλπάζουν τα κρούσματα κοροναϊού στους ανήλικους, παρουσιάζοντας κατακόρυφη άνοδο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για το σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, τα οποία το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζουν αύξηση 140%.

Σύμφωνα με αυτά, τα κρούσματα κοροναϊού, το διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου – με τα σχολεία ανοιχτά, δηλαδή – στις ηλικίες 4-18 ετών, είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα).

Αναμενόμενη η αύξηση

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

  • Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, ήτοι 12-17 ετών.
  • Έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών, αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.