Κομισιόν – 11η αξιολόγηση: Ταχύτερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Υπολογίζει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας επίσης πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις όμως για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και με αστερίσκο για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζει μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.

Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. “Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων

Οι αρχές, όπως σημειώνει η έκθεση, έχουν κάνει συνολικά σημαντική πρόοδο όσον αφορά μεταρρυθμίσεις, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο για τις ιδιωτικοποιήσεις, στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στην ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ. Τονίζεται επίσης ότι στην εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση αρκετών μεταρρυθμίσεων ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αναμένεται να υιοθετηθεί τέλη του 2021, που είναι αργότερα από το προγραμματισμό, ενώ στον τομέα της Υγείας οι αρχές θα θέσουν σε διαβούλευση έως τα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Σχετικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές έχουν σημειώσει όμως τονίζει πως θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.

Προς αξιολόγηση τα μέτρα της ΔΕΘ

Προβλέπει επίσης σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους στο 57,6% του ΑΕΠ το 2060 στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία ενσωματώνεται στην 11η έκθεση. Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ καταγράφεται ότι το κόστος μένει να οριστικοποιηθεί και οι εκτιμήσεις θα περιληφθούν στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Σχετικά με την εξυγίανση των τραπεζών και τη μείωση των κόκκινων δανείων, τηρεί στάση αναμονής και αναφέρει την αξιολόγηση στα αποτελέσματα του νέου πτωχευτικού κώδικα. Επισημαίνει την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην εκκαθάριση των υποθέσεων από τον παλαιό νόμο Κατσέλη.

Επισημαίνεται επίσης η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, με επίκεντρο τον τουρισμό, αλλά και στον ρυθμό επιστροφής του ιδιωτικού τομέα σε καθεστώς κανονικότητας. Τονίζεται έτσι ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, όπως πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή απολύσεις. Στις αβεβαιότητας προστίθενται οι πιέσεις στις τιμές αλλά και η πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Διαβάστε ολόκληρη την αξιολόγηση της Κομισιόν 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk