Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε πως η τρίτη δόση είναι προαιρετική αλλά πρόκειται για μία εξαιρετικά ισχυρή σύσταση για τις ηλικιακές ομάδες που αφορά. Ιδιαίτερα, τόνισε πως είναι ασφαλής. «Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Επιτροπής. Η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ωστόσο είναι πολύ ισχυρή η σύσταση. Για τις ηλικίες που έχει ανοίξει πάντως συνίσταται».

«Η τρίτη δόση στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι 100% ασφαλής. Όταν ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς ο κόσμος πήγαινε και εμβολιαζόταν ανάλογα την ηλικιακή του ομάδα, ακόμα και άτομα που έχουν νοσήσει. Κανένας δεν έπαθε τίποτα, ίσα ίσα, έχουν καλύτερη ανοσία» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια που παρέχει η τρίτη δόση.

Στη συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που η επιτροπή του FDA δεν επέτρεψε την τρίτη δόση εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό.

«Έχω την αίσθηση ότι ανάλογα με το τι εμβόλιο θα έχει κάνει το άτομο, στο εξάμηνο ή οχτάμηνο θα μπορέσουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες να εμβολιάζονται. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο μετά τον εμβολιασμό από τους νέους ανθρώπους».

Για να μετρήσουμε την προστασία δεν αρκεί μόνο το τεστ αντισωμάτων, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Οι ευπαθείς ομάδες στην Αμερική δεν είναι μόνο οι ανοσοκατασταλμένοι, όπως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και άλλες ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η Βρετανία έβαλε το όριο των 50 ετών. Δεν υπάρχει μία μόνο παγκόσμια γραμμή» κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά