Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαιώνει καθημερινά η έκθεση του ΕΟΔΥ, καθώς και την Κυριακή το 91,38% των διασωληνωμένων ασθενών ήταν ανεμβολίαστοι.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι από τους 348 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανά τη χώρα, μόλις οι 30 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 1.305 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 230 στην Αττική. Μάλιστα και ενώ επιβεβαιώνεται η συγκράτηση του τέταρτου κύματος στην πρωτεύουσα, τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα με ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Θεσσαλονίκη συγκέντρωνε 226 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτυπώνει ότι οι μεταδόσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στο κόκκινο 4 περιοχές

Υπενθυμίζεται, δε, ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη με κόκκινο χρωματίστηκαν τέσσερις περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη και συγκεκριμένα οι Πέλλα, Ημαθία, Καβάλα και Πιερία.

Τέλος, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ακόμη 33 άνθρωποι με σοβαρές επιπλοκές έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Από αυτούς, 95,4% είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις νέες νοσηλείες, ο μέσος όρος του τελευταίου επταημέρου διαμορφώνεται σε 198 ασθενείς, αριθμός που δείχνει ότι παρότι η συχνότητά τους έχει μειωθεί, η πίεση στο ΕΣΥ συσσωρεύεται.