Παρελθόν το «ήρεμο καλοκαίρι» με την Τουρκία – Στη Νέα Υόρκη αύριο ο Μητσοτάκης

Με την Άγκυρα να τραβάει επικίνδυνα το σχοινί επί του πεδίου θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη αύριο ο Κ. Μητσοτάκης.

Από την Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 διεξήχθη στην Χώρα μας, στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης, η Πολυεθνική Νατοϊκή Άσκηση "DYNAMIC GUARD 21-II". Αντικειμενικός σκοπός της ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης "Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2" και της Χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) και Αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν με τις Φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ένα Ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα Χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στην Ναυτική Βάση της Σούδας καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη. Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης, οι μονάδες της SNMG-2 ITS VIRGINIO FASAN, TCG GOKSEADA, ESPS CANTABRIA καθώς και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS). Η εν λόγω Άσκηση έρχεται να προστεθεί στις συνεκπαιδεύσεις και συνεργασίες που σχεδιάζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ με έμφαση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο στο αεροναυτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης με ανάδειξη για μια ακόμα φορά της στρατηγικής αξίας των στρατιωτικών ευκολιών και εγκαταστάσεων της Νήσου σε διακλαδικό επίπεδο και διασυμμαχικό πλαίσιο. (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες να ρίχνει εκ νέου βαριά τη σκιά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναχωρεί αύριο το μεσημέρι από την Αθήνα και θα είναι το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να υπάρχει στο πρόγραμμά του ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εγκαινιάζει νέα περίοδο κλιμάκωσης της έντασης

Τις τελευταίες ώρες πάντως φαίνεται πως η Άγκυρα τραβάει επικίνδυνα το σχοινί επί του πεδίου θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας και επιβαρύνει το κλίμα καθώς δημοσιεύματα, τα οποία ούτε επιβεβαιώθηκαν αλλά και ούτε διαψεύστηκαν επισήμως από την κυβέρνηση, θέλουν την τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ» να παραβιάζει τα 6 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων και να πλέει ακόμα και σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης προκειμένου να παρενοχλήσει το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» που χαρτογραφεί την περιοχή της πιθανής πορείας του αγωγού EastMed.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως η Τουρκία έχει πρόθεση να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο κλιμάκωσης της έντασης σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο και στο πλαίσιο αυτό στοχεύει να διατρανώσει την προκλητική αξίωσή της για την ισχύ του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι τα κυβερνητικά στελέχη όταν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες καλούνταν να απαντήσουν αν τέλειωσε το «ήρεμο καλοκαίρι» ή ποια ήταν η σκοπιμότητα του Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγείλει μια ανύπαρκτη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέφευγαν να μπουν σε τέτοιου τύπου εκτιμήσεις και περιορίζονταν να απαντούν ότι η Ελλάδα στηρίζει τις θέσεις της στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Διανύουμε φάση τουρκικής επιθετικότητας

«Την ώρα που θα φτάνει ο Πρωθυπουργός στις Η.Π.Α., ήδη θα επιστρέφει ο κ. Erdogan στην ‘Αγκυρα. Είπε ο κ. Erdogan αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος» σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ενώ από την δική του πλευρά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας» στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας, ότι «είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση» τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά.

Κόπτεται για την εικόνα της στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ήδη, αφού άσκησε δριμύτατη κριτική για την τουρκική συμπεριφορά ενημερώνοντας τους ευρωπαίους ομολόγους του παρατήρησε με νόημα ότι, ακριβώς απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, εγκαινιάστηκε το «τουρκικό σπίτι».

«Η Τουρκία, η οποία “κόπτεται” για την εικόνα της στον ΟΗΕ με την κατασκευή ενός επιβλητικού κτιρίου, συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κατάφορα τον Χάρτη του ΟΗΕ εκτοξεύοντας απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, εφόσον εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών με ομολόγους του, στους οποίους επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού και προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τι ακριβώς συνέβη;

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή τα δημοσιεύματα για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη από τουρκική φρεγάτα με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το «τι ακριβώς συνέβη στη περιοχή;» και «ποια ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά σημείωσε:  «Οι τσαμπουκάδες από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα και δε μπορεί να γίνονται ανεκτοί» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις στην Τουρκία που έχει -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αποθρασυνθεί.

«Η νέα έξαρση της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης καταρρίπτει τους μύθους της κυβέρνησης για τα “ήσυχα καλοκαίρια”» υπογράμμισε το ΚΚΕ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και το Κυπριακό έχουν ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk