Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που συνεχίζουν να καταγράφονται στη χώρα.

Σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν 2.126 νέα κρούσματα, 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 342 βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρά με χαμηλούς ρυθμούς ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

Τα στοιχεία της υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης σοκάρουν.

Την τελευταία εβδομάδα 54 άνθρωποι εξέπνευσαν από τους οποίους όλοι ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ το κύμα των αντιεμβολίαστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 είναι ανεμβολίαστοι. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κορωνοϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσματα θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, ενώ δεν φαίνεται να αυξάνεται η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες.

Αγωνία για τη διασπορά στα σχολεία

Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων οι ειδικοί παρακολουθούν με προσοχή την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Κάθε Τετάρτη θα υπάρχει ειδική ενημέρωση για τα κρούσματα στις ηλικίες από 4 έως 17 ετών, ενώ το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την ενημέρωση γονέων και μαθητών για τον εμβολιασμό.

Τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς το 17% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ στις ηλικίες 15 έως 17 ετών το ποσοστό έχει αγγίξει το 35%.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν εάν υπάρχουν κρούσματα που ξεπερνούν τους μισούς μαθητές της τάξης και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης.