Έχει διάφορα στο μυαλό του ο Πέδρο Μαρτίνς αυτόν τον καιρό. Δικαιολογημένα. Και μόνο ότι η ομάδα του πλέον ξεκίνησε να ανεβαίνει ανήφορο με διαδοχικές αγωνιστικές υποχρεώσεις κάθε τρεις ημέρες, φτάνει και περισσεύει για να γίνει αντιληπτός ο «συναγερμός».

Η πρώτη 7άδα αγώνων σε 21 βράδια: Σε συγκυρία που ο Ολυμπιακός δεν είναι έτοιμος όπως δείχνει στον αγωνιστικό χώρο. Που αντιμετωπίζει μπελάδες με τραυματισμούς (με χαρακτηριστικότερο εκείνον του πολύτιμου Μασούρα κλπ). Που ακόμη «ψάχνεται» μέσα σε διαφορετικούς σχηματισμούς και πρόσωπα.

Με έναν τρόπο μάλιστα, ειδικά το σημερινό ματς στη Λαμία μοιάζει με «κλειδί». Η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα, εάν και εφόσον. Το πρώτο μικρό σερί αν συνυπολογίσει κανείς την επικράτηση επί της Αντβέρπ. Κυρίως όμως η πρώτη απόπειρα για rotation, έπειτα από το Κυριακή-Πέμπτη.

Παρά ταύτα ο Πορτογάλος πρέπει να έκανε ένα διάλλειμα και να ευχαριστήθηκε με το μαντάτο από το μεταγραφικό παράθυρο. Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία απόκτησης του Γκάρι Ροντρίγκες. Ενός winger που από το περασμένο καλοκαίρι τον χρησιμοποιούσε ως «παράδειγμα» στις αναζητήσεις του Ολυμπιακού. Ο ένας από τους δύο που δεν έφυγε ποτέ από το «κάδρο».

Ναι, με δύο παίκτες συνέβη αυτό σε έναν σωρό από μεταγραφικές συσκέψεις πέρσι και φέτος. Με τον Χένρι Ονιεκουρού που είναι πλέον καιρό στις επιλογές του. Και με τον άλλοτε άσο του ΠΑΟΚ ο οποίος φόρεσε τα ερυθρόλευκα στη… παράταση των μεταγραφών. Επιθυμούσε ο Μαρτίνς την απόκτηση τους, διακαώς.

Το δίδυμο Ονιεκουρού-Ροντρίγκες είναι στη συζήτηση για τον Ολυμπιακό πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα του ΄20. Πέρσι όμως η Μονακό με νέο προπονητή, τον Κόβατς, δεν το συζητούσε για τον Νιγηριανό. Ο δε Ροντρίγκες είχε 4,5 εκατ ευρώ net συμβόλαιο στη Τζέντα. Και προφανώς αυτή η λεπτομέρεια ήταν που έκανε την περίπτωση του σίριαλ δίχως happy end.

Κάπως έτσι ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε τελικά τον Αρμίντο Μπρούμα, με δανεισμό από την PSV. Αλλά όπως φαίνεται δεν ξέχασε εκείνους που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας του.

Φέτος λοιπόν ο πρωταθλητής Ελλάδας κατάφερε να τους φέρει και τους δύο. Και μάλιστα με συμβόλαια τριετίας. Όπως έφερε και τον Ρόνι Λόπες –έστω με δανεισμό-. Τρεις βασικοί wingers για τις δύο θέσεις. Συν Μασούρα, Βαλμπουενά, Βρουσάι. Rotation πάνω από το… κανονικό αν το καλοσκεφτεί κανείς. Έστω μελλοντικά. Γιατί όλο αυτό θέλει τον χρόνο του.

Ο Ονιεκουρού και ο Ροντρίγκες επί της ουσίας πρεσβεύουν το ίδιο στιλ ποδοσφαίρου. Σε τέτοιο βαθμό που έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάποια στιγμή ο προπονητής προσπαθήσει να τους ταιριάξει μαζί στο χορτάρι. Παίκτες χώρου. Με πολύ γρήγορο πρώτο βήμα. Ταχύτητα.

Δεν πάνε ιδιαιτέρως στο «ένας με έναν». Δεν είναι κλασικοί δημιουργοί. Για αυτή τη δουλειά, η πιο αξιόλογη περίπτωση παραμένει ο Ματιέ Βαλμπουενά έστω στα 37. Και ο Μάριος Βρουσάι που μέσω Αντβέρπ και της ασίστ στον Ρέαμπτσιουκ πήρε την κατάλληλη ψυχολογική ώθηση έπειτα από καιρό. Θεωρητικά σε αυτή την «κατηγορία» σύντομα θα προκύψει και ο Ρόνι Λόπες. Το ως τώρα δείγμα γραφής όμως δείχνει πως θέλει χρόνο.

Τι δεν μπορεί να περιμένει; Η συνθήκη «γκολ» για τον Ολυμπιακό. Και δη γκολ απέναντι σε κλειστές άμυνες: Στην φωτογραφία της στιγμής οι Ερυθρόλευκοι ψάχνουν την επόμενη επιθετική τους σύνθεση δίχως τον Κώστα Φορτούνη (9 γκολ-13 ασίστ πέρσι), τον Αχμέντ Χασάν (15 γκολ-6 ασίστ πέρσι). Εσχάτως και τον Γιώργο Μασούρα που έχει συμπληρώσει ένα μήνα στα «πιτς». Τον διεθνή άσο (15 γκολ και 6 ασίστ πέρσι) και που θα μπορούσε να αποτελέσει την «εγγύηση» στη μεταβατική περίοδο ως την επόμενη αγωνιστική version.

Λαμία, την Τετάρτη ο Απόλλωνας στο Φάληρο, μετά ο Αστέρας στην Τρίπολη: Είναι ένα διάστημα που αναζητούνται σκόρερ σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό στιλ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα κάνει ένα βήμα μπρος…