Να μετριάσουν την ένταση της γαλλικής οργής επιχειρούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, καθώς η ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από τις χώρες της AUKUS σηματοδοτεί, αν όχι το τέλος των διπλωματικών επαφών μαζί τους – αφού οι πρεσβεστές εκλήθησαν στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ για την ανάκλησή τους – αναμφίβολα, την έναρξη μιας «ψυχροπολεμικής» σχέσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως, ενώ από την Αθήνα, χθες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε τον περιφερειακό ρόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη οικοδόμησης συμμαχιών στην Σύνοδο EUMED9, την ίδια στιγμή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακαλούσε τους επικεφαλής των διπλωματικών Αρχών της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Το κλίμα που επικρατεί στις γαλλικές διπλωματικές αποστολές στις χώρες του AUKUS, εξάλλου, συνοψίζεται στη φράση «πισώπλατο χτύπημα» – φράση με την οποία αποτίμησε η γαλλική ηγεσία, από την πρώτη στιγμή, το νέο αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας.

«Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», τόνισε το βράδυ της Παρασκευής, σε ανακοίνωσή του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δίνοντας το σήμα για τη γαλλική αντεπίθεση μετά την ακύρωση της «συμφωνίας του αιώνα», δηλαδή της προμήθειας υποβρυχίων της Αυστραλίας από το Παρίσι, που θα έφερνε στα γαλλικά ταμεία δεκάδες δισ. ευρώ.

Η οργισμένη πρώτη αντίδραση του Παρισιού, αλλά και η απόσυρση των διπλωματικών του αποστολών από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, προκάλεσε αναστάτωση στις χώρες της AUKUS.

Σε μια προσπάθεια να μείνουν ανοιχτές οι γέφυρες επικοινωνίας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας», εμμένοντας στη διαχρονική διμερή τους σχέση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ ξεκαθάρισε πως «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας». Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί για την αμερικανική πλευρά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η Γαλλία κρατά χαμηλότερους τόνους μεν, λόγω και των αναπτυγμένων μεταξύ τους διμερών σχέσεων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το Λονδίνο κινήθηκε με «οπορτουνιστικό τρόπο», ρισκάροντας στην πραγματικότητα τη διατάραξη των ιστορικών και οικονομικών κυρίως δεσμών του με το Παρίσι, στη μετά Brexit εποχή.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Τζόνσον, η κυβέρνηση της Βρετανίας «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο» περιέγραψε γαλλική διπλωματική πηγή, τη στιγμή που το Παρίσι επέλεξε να διαφοροποιήσει την αντίδρασή του απέναντι στο Λονδίνο, διατηρώντας ανοιχτό τον διπλωματικό δίαυλο.

«Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο), για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», σχολίασε η ίδια πηγή.

Γαλλική οργή για την Καμπέρα

Το Παρίσι, πάντως, είναι ιδιαίτερα οργισμένο με την Αυστραλία, αφού η απόφασή της να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα και μαζί την παραγγελία για τα γαλλικά υποβρύχια, προκρίνοντας μέσω της AUKUS την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, συνιστά βιομηχανική και κυρίως οικονομική υποχώρηση για τη Γαλλία, αλλά και υποβάθμιση της ισχύος της στον Ειρηνικό.

Ως εκ τούτου, η ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών στην Καμπέρα είχε ως αποτέλεσμα τη γραπτή αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης, η οποία εκφράζει δημόσια τη «λύπη» της, σε μία προσπάθεια να περισώσει την εικόνα της στη γαλλική κοινή γνωμη.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, σε σχετική ανακοίνωση. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι, για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος, βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση, με την Καμπέρα να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της Αυστραλίας να διατηρήσει το υφιστάμενο εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, αλλά δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο», θέτοντας ευθέως θέμα εμπιστοσύνης στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat, είπε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας» και πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως, ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε. Εάν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».