Με το άνοιγμα των σχολείων η αγωνία έχει κορυφωθεί σχετικά με το πόσο ισχυρό «αποτύπωμα» μπορεί να αφήσει η πανδημία – και δη το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα – στην υγεία των παιδιών. Ολοι φοβούνται μια «έκρηξη» κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες και οι γονείς ζουν με το άγχος αν το παιδί τους κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά σε περίπτωση που μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό.

Μια νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Monroe Carell Jr. στο Βάντερμπιλτ σε 45 νοσοκομεία Παίδων των ΗΠΑ (περιελήφθησαν 20.000 ασθενείς) έρχεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με το ποια παιδιά κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19.

«Πυξίδα» για προληπτικές στρατηγικές και εμβολιασμό παιδιών

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές μελέτες που αφορούν παιδιά με COVID-19 στις ΗΠΑ» ανέφερε ο Τζέιμς Αντούν, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Monroe Carell Jr. και κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Hospital Medicine». Ο δρ Αντούν προσέθεσε ότι «δεδομένης της πρόσφατης, ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων της COVID-19 σε παιδιά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών παραμένουν ανεμβολίαστα και ευάλωτα, αυτά τα ευρήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζονται προληπτικές στρατηγικές στα σχολεία αλλά και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών».

Οι παράγοντες που οδηγούν σε σοβαρή νόσο

Μέσω της μελέτης προσδιορίστηκαν οι παράγοντες που συνδέονται με σοβαρή νόσο στα παιδιά με COVID-19 που καταφεύγουν στο νοσοκομείο και «φτωχή» πρόγνωση για την πορεία της υγείας τους. Αυτοί περιελάμβαναν τη μεγαλύτερη ηλικία και χρόνιες συννοσηρότητες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

«Οι παράγοντες αυτοί βοηθούν στο να εντοπιστούν τα ευάλωτα παιδιά που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία ή να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19. Tα ευρήματά μας δείχνουν επίσης ποια παιδιά πρέπει να λάβουν προτεραιτότητα για εμβολιασμό ενάντια στον νέο κορωνοϊό».

1 στα 4 που εισήχθησαν στο νοσοκομείο νόσησαν σοβαρά

Με βάση τη συγκεκριμένη αναδρομική μελέτη, σχεδόν 1 στα 4 παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19 ανέπτυξαν σοβαρή νόσο και χρειάστηκε η νοσηλεία τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2020.

Εμβολιασμός του πληθυσμού και τήρηση μέτρων προστασίας

«Υπάρχει διαμάχη σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούν τα παιδιά και τα σχολεία από την COVID-19» είπε ο δρ Αντούν. «Κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και πολλά από αυτά δεν ανήκουν καν ακόμη στις ομάδες που έχουν επιλεγεί για εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19. Tώρα που τα σχολεία έχουν ανοίξει αυτά τα παιδιά χρειάζεται να προστατευθούν μέσω του εμβολιασμού όσο περισσότερων άλλων ανθρώπων γίνεται αλλά και μέσω της εφαρμογής πρακτικών στρατηγικών μείωσης της μετάδοσης του ιού, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και ο σωστός αερισμός των χώρων» κατέληξε ο ερευνητής.