Για σταδιακή αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μιλάνε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ύστερα από όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα (διαχείριση κρίσεων, πανδημία, πυρκαγιές, ανασχηματισμός) και θεωρούν ότι καταγράφεται σημαντική φθορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, εκτιμούν ότι πλέον υπάρχει συσσωρευμένη «καύσιμη πολιτική ύλη» για να προκληθεί μεγάλο κύμα αντιδράσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Στην πολιτική τους εξίσωση βάζουν και τις αποδοκιμασίες κατά του Πρωθυπουργού έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όταν εκείνος προσερχόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το κρίσιμο όμως ερώτημα που θέτουν αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προφανώς εκτός προεδρικής ομάδας, είναι γιατί ακόμη δεν εισπράττει από την κυβερνητική φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανησυχεί, έχοντας στο «πίσω μέρος του μυαλού του», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της «Ομπρέλας», τη θεωρία του «ώριμου φρούτου». Αν και δεν το παραδέχεται ευθέως, όλες οι κινήσεις του σε αυτό συγκλίνουν. Αρκεί αυτή για να δημιουργήσει δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; διερωτώνται αρκετοί. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη από πολλές και ετερόκλητες πλευρές: Οχι. Και το στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να δημιουργηθεί πέρα από το αντικυβερνητικό κλίμα ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για την ίδια και βέβαια αποδοχής των προτάσεών της.

Η διαμόρφωση προοδευτικού ρεύματος

Ο πολύπειρος και «μπαρουτοκαπνισμένος» Νίκος Βούτσης, εκ των κεντρικών στελεχών, το αντιλαμβάνεται. Δεν παραλείπει να μιλάει σε συνομιλητές του για τη διαδικασία της μεγάλης κυβερνητικής φθοράς που έχει ξεκινήσει με άμεσες επιπτώσεις και στο ηγετικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη που θα απομειώνεται. Ωστόσο για τον τέως Πρόεδρο της Βουλής το κρίσιμο είναι να διαμορφωθεί ένα ευρύ προοδευτικό ρεύμα που θα αποτυπωθεί εκλογικά και κυρίως θα συμπαρασύρει τους νέους ανθρώπους 17-28 ετών για να ψηφίσουν, ενώ θα φέρει στην κάλπη και όσους είχαν αποστασιοποιηθεί την περίοδο 2009-2019 και πρόκειται για περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Ο προσεταιρισμός της νέας γενιάς

Επί της ουσίας όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη, εντονότερη και πιο διεισδυτική προσπάθεια, αλλά και «δουλειά μυρμηγκιού» για τον πολιτικό και ιδεολογικό προσεταιρισμό της νεότερης γενιάς – εκεί όπου έχει σημαντικό πρόβλημα η ΝΔ -, ο οποίος θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε εκλογικό. Το εγχείρημα παραμένει μέχρι στιγμής δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αμφιταλαντεύεται σε αρκετά ζητήματα στο εσωτερικό του. Βέβαια, κατά τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, το καθοριστικό είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Αντεπίθεση από τη ΔΕΘ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης, εν όψει της ΔΕΘ, μιλάει για τη σύγκριση, την αντιπαράθεση δύο εντελώς διαφορετικών προγραμμάτων, «μόνο που η διαφορά, στη σημερινή συγκυρία, είναι ότι γίνεται σε μια στιγμή που ήδη έχουν συμπληρωθεί δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, με απτά αποτελέσματα». Ο πρώην γραμματέας του κόμματος εκτιμά, μια άποψη που ασπάζονται και άλλα κεντρικά στελέχη, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την ικανότητά του να πείσει τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τις εξαγγελίες των δύο πολιτικών αρχηγών.

Η εφετινή ΔΕΘ αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τον κ. Τσίπρα, καθώς από αυτή θεωρεί ότι θα αρχίσει η ουσιαστική αντεπίθεση του ίδιου και του κόμματος σε μια περίοδο που έχει έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά. Και αυτό διότι εκτιμά ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία και αυτός είναι ο λόγος που θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα, και αυτό ίσως φέρει και πρόωρες εκλογές το 2022. Στην ίδια λογική ο κ. Τζανακόπουλος προτάσσει το επιχείρημα ότι με τις συσσωρευμένες αποτυχίες στο πεδίο της πολιτικής προστασίας «έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή και είμαστε αντικειμενικά σε μια προεκλογική περίοδο».

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μεγάλος κύκλος συσκέψεων για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο και αυτό διότι θέλουν η σύγκριση που θα γίνει με τον κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσει υπέρ του. Ηδη την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε επαφές με παραγωγικούς φορείς και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ το κέντρο βάρους θα δοθεί σε προτάσεις για την οικονομία, με αιχμή και την ακρίβεια, η οποία λειτουργεί, κατά τα στελέχη της Κουμουνδούρου, διαβρωτικά για την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στους… ρυθμούς του Πολάκη

Ενώ η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ και θέλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα, οι παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη εξακολουθούν να απασχολούν σειρά στελεχών. Και το ανησυχητικό για αρκετά στελέχη ήταν ότι από τα πολλά που είπε στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα (Open) οι περισσότεροι εστίασαν στην αποκάλυψή του πως εμβολιάστηκε ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς ο κ. Πολάκης «ξαναχτύπησε» αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης με σαφή στόχευση τον συνάδελφό του βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό.

«Η επιστήμη, της επιστήμης, την επιστήμη, ω επιστήμη… Δηλαδή να πιστεύουμε… Τον Τσιόδρα, τον Μαγιορκίνη, τον Βασιλακόπουλο και την Παγώνη!!! … Θου κύριε φυλακή τω στόματί μου… Ετσι, κάτι σκέφτηκα… γιατί είδα μια συνέντευξη…». Αυτή ήταν η ανάρτηση του κ. Πολάκη για τη συνέντευξη του κ. Ξανθού (εφημερίδα«Θεσσαλία»), ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό δεν ήταν καθόλου θολό. Είναι σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του καθολικού εμβολιασμού… Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισημία. Υπήρχε όντως μια διαφορετική τοποθέτηση του κ. Πολάκη, με επιχειρήματα που κατά την άποψή μου δεν είχαν σοβαρή επιστημονική βάση». Με αυτή την ιστορία τροφοδοτείται η συζήτηση για το εάν το «όχι» στην υποχρεωτικότητα του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές. «Οχι» λένε κατηγορηματικά από την προεδρική ομάδα.

Μένει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σε μια χρονική στιγμή που τροφοδοτείται από μια μερίδα στελεχών το θέμα εάν θα πρέπει να υπάρξει ή όχι συζήτηση για κοινές δράσεις με το Κίνημα Αλλαγής ενάντια στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έκλεισε το θέμα «ένταξη του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα». Είχε προηγηθεί η φράση του Αλέκου Φλαμπουράρη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, όποτε γίνουν εκλογές, να δώσει έναν νικηφόρο αγώνα ώστε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα… Εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να συνθέσουμε κυβέρνηση και θα υπάρξει προοδευτική συνεργασία ειδικά αν ερωτηθούν τα μέλη των κομμάτων του προοδευτικού τόξου που τους αφορά».

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Χάιντς Μπιρμπάουμ και τον Ολιβερ Σρέντερ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του γερμανικού κόμματος Die Linke. Εκεί επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η σταθερή στήριξη και συμμετοχή στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όταν προσκαλείται, ως παρατηρητής και όχι ως μέλος.