Την πρότασή του για δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία επανέλαβε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των εννέα ηγετών της Συνόδου Κορυφής EUMED9, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στήριξη στην ακεραιότητα της Κύπρου

«Άφησα τελευταίες τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις για το κυπριακό. Η δική μας θέση παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, από τη μια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και από την άλλη για λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης.

Τη στήριξή του στην Κύπρο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην ακεραιότητα της Κύπρου στο πρόσωπο του προέδρου της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

Σημαντική γεωπολιτική πρόκληση στη Λιβύη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για μια «σημαντική γεωπολιτική πρόκληση» στην περίπτωση της Λιβύης, ενώ γνωστοποίησε ότι θα διοργανωθεί από τους ευρωπαίους νέα Σύνοδος τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την ενίσχυση τον Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόσθεσε για την ατζέντα της Συνόδου της EUMED9 πως «συζητήσαμε για την σπουδαιότητα μιας κοινής προσπάθεια στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας».

Αποκλιμάκωση και συμμαχίες

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι «μεταφέρουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης και ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές στη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργούμε συμμαχίες» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κατά τ’ άλλα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο για τον συντονισμό και την αλληλοενημέρωση τις συναντήσεις της EUMED9.

«Κοινή ήταν η θέση που καταγράφηκε στην ειδική σύνοδο για την κλιματική αλλαγή για επίσπευση υλοποίησης των Παρισίων. Ενημέρωσα για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυπριακή δημοκρατία για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης» είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Μας απασχόλησε και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση. Συζητήσαμε τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Χρήζουν αμέσων λύσεων προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. Καταγράφηκαν ταυτόσημες απόψεις σε μια σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου».