Μαθήματα αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας αλλά και… σκοποβολής προβλέπεται να ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., για τους πρώτους – άοπλους πάντως – 400 αστυνομικούς των πανεπιστημίων!

Σε ένα εγχείρημα αστυνόμευσης που παρουσιάζει στασιμότητα και παραμένει άγνωστο αν τελικώς υλοποιηθεί. Με στελέχη του Μαξίμου αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες να επιμένουν ότι πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρέπει να μην επιδειχθεί αφερεγγυότητα και να υλοποιηθεί.

Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες απόψεις και τάσεις για ένα εγχείρημα που θα είναι προβληματικό, θα δημιουργήσει άσκοπα εντάσεις εν μέσω ακρίβειας και νέων κυμάτων πανδημίας.

Με τους αστυνομικούς να εισέρχονται τελικώς στα ΑΕΙ, ύστερα από δύο-τρεις υπαναχωρήσεις, με καθυστέρηση περίπου ενάμισι έτους και τελικώς λίγους μήνες προ της προεκλογικής περιόδου! Με προτάσεις στελεχών του Μαξίμου «τα περί ΕΛ.ΑΣ. σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να μετακινούνται χρονικά μέχρι να… ξεχαστούν».

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο υπάρχουν ήδη προτάσεις στην ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη πολλοί από τους αστυνομικούς που έχει υπολογιστεί να προσληφθούν για να ενισχύσουν την προστασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ενισχύσουν τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας που έχουν αποδυναμωθεί σε ένα ποσοστό 60%-70% και αρκετά από αυτά… κλείνουν εντελώς πλέον το βράδυ.

 

Από τα ΑΕΙ στα τμήματα;

Οταν τον περασμένο Ιούνιο – και εν μέσω ακινησίας – υπήρξαν δημοσιεύματα για ενδεχόμενη ματαίωση του εγχειρήματος ακολούθησαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για υλοποίησή της το συντομότερο δυνατόν. Και έτσι ξεκίνησε ο διαγωνισμός πρόσληψης 400 πρώτων φρουρών πανεπιστημίων και 600 επιλαχόντων από ένα σύνολο 10.000 υποψηφίων, ενώ από αυτούς το 80% έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ ενώ ποσοστό 40% είναι γυναίκες.

Ωστόσο, παρότι υπήρχαν αναφορές για παρουσία αστυνομικών στα ΑΕΙ στα τέλη του 2021 (όταν θα τελείωναν οι διαδικασίες πρόσληψης και η τετράμηνη εκπαίδευσή τους), με επίσημες αναφορές αυτό μετατέθηκε την άνοιξη του 2022 και ενώ η πανεπιστημιακή χρονιά θα οδεύει στο τέλος της.

Στις 9 Σεπτεμβρίου υπήρξε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, όπου ανάμεσα στα προβλεπόμενα μαθήματα είναι «η διαχείριση συναθροίσεων, θέματα φρούρησης στόχων αλλά και ζητήματα ανακριτικής και εγκληματολογίας».

Με αναφορές ότι ίσως τελικά πολλοί από τους νεοπροσληφθέντες ή κυρίως τους 600 επιλαχόντες διοχετευθούν στην ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Βάζουν λουκέτο τη νύχτα τα τμήματα ασφαλείας της Αθήνας

«Τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας λειτουργούν με ποσοστό κάτω του 40%-70% της οργανικής – προβλεπόμενης δύναμης» ανέφεραν στο «Βήμα της Κυριακής» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τμήμα με 52 άτομα συνολικά παρόντες είναι 18 άτομα. Στην Αθήνα παραμένουν ανοιχτά το βράδυ μόνο δύο-τρία τμήματα ασφαλείας από τα συνολικά 19. Και όλα αυτά λόγω της ανούσιας ύπαρξης πολλών αστυνομικών υπηρεσιών, οι οποίες κάνουν παρεμφερές αστυνομικό έργο στην ίδια περιοχή και η μια επικαλύπτει την άλλη: Υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών, ΟΠΚΕ, Αμεση Δράση (περιπολικά), Ομάδα Δίας, Ομάδα Δράση όπως και ενίσχυση άλλων κεντρικών υπηρεσιών».

Τα προσχέδια, τα… σχέδια και ο φόβος έκρηξης επεισοδίων

Η δημιουργία ειδικού σώματος (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – ΟΠΠΙ) το οποίο θα συγκροτηθεί από αστυνομικό προσωπικό αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2020 ύστερα από την άνευ προηγουμένου επίθεση και προπηλακισμό στον πρύτανη της ΑΣΟΕ Δημήτρη Μπουραντώνη.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν τον κύκλο της ανομίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο εντός και εκτός του ΕΜΠ και της ΑΣΟΕΕ καταγράφονται περίπου 300 αδικήματα κάθε μορφής, εκ των οποίων 120 είναι κλοπές και 20 ληστείες. Επιπλέον υπενθυμιζόταν η αύξηση διακίνησης ναρκωτικών γύρω από εκπαιδευτικά ιδρύματα στο κέντρο της Αθήνας άνω του 100%, καθώς και ότι από το 2011 έως το 2017 είχαν καταγραφεί 358 περιστατικά ανομίας σε 19 Ιδρύματα.

Τους επόμενους μήνες υπήρξαν αρκετά προσχέδια για το αστυνομικό σώμα των ΑΕΙ με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς που πιθανόν θα είχαν οπλισμό κ.λπ.

Τελικώς στις αρχές του 2021 αποφασίστηκε να προσληφθούν 1.030 αστυνομικοί που θα είναι άοπλοι (με χειροπέδες και αστυνομικές ράβδους) και θα προχωρούν σε περιπολίες εντός των ΑΕΙ, με ειδικές εντολές για προσεκτική συμπεριφορά απέναντι στους φοιτητές κ.λπ. Επιπλέον αποφασίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. να εισέλθει πρώτα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε όμως καθυστέρηση στην κατασκευή έργων υποδομής (δημιουργία σχεδίων τρωτότητας και πυρασφάλειας, τοποθέτηση καμερών και συστημάτων ελέγχου πρόσβασης κ.ά.) από τα ΑΕΙ, ενώ και η ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα δεν προχωρούσε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των φρουρών.

Νέος κύκλος επιφυλάξεων και προβληματισμού υπήρξε ύστερα από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη με τον ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αναγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ότι θα υπάρξει μια αρχική αστυνομική δύναμη που θα έμπαινε στην ΕΛ.ΑΣ. από τα μέσα Απριλίου. Κάτι που προκάλεσε… τρόμο στο Μαξίμου με τον φόβο έκρηξης επεισοδίων σε εκείνη την αρνητική συγκυρία. Από τότε η σύσταση των ΟΠΠΙ άρχισε να καθυστερεί σημαντικά.