Με το κεφάλι ψηλά έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο το πρωί της Τετάρτης η Ιωάννα Παλιοσπύρου, με την πολύκροτη υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι, να «παίρνει ζωή», 16 μήνες μετά.

Η εικόνα της 35χρονης, η οποία φορούσε προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο, έπειτα από σωρεία χειρουργικών επεμβάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί, συγκλόνισε, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο δικαστήριο να της δίνει δύναμη και να στέκεται δίπλα της.

Απούσα η γυναίκα που σκοπό είχε να της καταστρέψει τη ζωή. Ωστόσο η Ιωάννα εμφανίστηκε περήφανη και δυνατή στέλνοντας το μήνυμα πως δεν κατάφερε να τη λυγίσει.

Από την αρχή, το θύμα της επίθεσης με το βιτριόλι είχε δηλώσει ότι θα δώσει το «παρών» στο δικαστήριο.

Η δράστις η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Στην εκφώνηση του ονόματός της, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι απούσα. Τότε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας».

Ο δικηγόρος της, Σάκης Κεχαγιόγλου, έλαβε τον λόγο στο δικαστήριο και ζήτησε ευνοϊκότερη μεταχείριση της δράστιδος, δηλαδή να μετατραπεί η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

«Ψυχρή και δειλή»

Η Ιωάννα στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά από τους δημοσιογράφους και ανέφερε στις κάμερες: «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι, είπε η Ιωάννα  βγαίνοντας από το δικαστήριο».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος της Απ. Λύτρας δήλωσε: «Το είχα προβλέψει ότι δεν θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δεν θα αντικρύσει την ιωάννα» τόνισε ο  δικηγόρος της πολιτικής  αγωγής Απ. Λύτρας προσθέτοντας πως «απέδειξε για μία ακόμα φορά πια είναι, δεν έρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι».

Μεγαλείο ψυχής

Στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο συνήγορος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος σημείωσε πως «η κατηγορούμενη με την απουσία της έδειξε ασέβια τόσο στην Ιωάννα, όσο και στους δικαστές. Σήμερα ο εισαγγελέας διάβασε το κατηγορητήριο και αυτή δεν ήταν εκεί για να τον ακούσει».

Παράλληλα, ο κ. Λύτρας σημείωσε: «Είχα προβλέψει ότι η κατηγορούμενη δεν θα έρθει. Η Ιωάννα ήταν έτοιμη να περιγράψει τι βίωσε. Μέχρι και αργά το βράδυ είχε ένα μεγάλο άγχος για το πώς θα εμφανιστεί».

«Η κατηγορούμενη είχε το δικαίωμα να παρασταθεί στο δικαστήριο με τον συνήγορό της. Κάποια στιγμή θα έρθει απλά για να πει πέντε κουβέντες και τίποτα παραπάνω. Μακάρι να με διαψεύσει».

Όσο για το πόσο θα μείνει θα μείνει στη φυλακή, απάντησε: «Αν καταδικαστεί με βάση το κατηγορητήριο θα της καταλογιστούν 15 χρόνια, που σημαίνει ότι περίπου σε 5,5 χρόνια θα είναι έξω. Θα τιμωρείται από τον κόσμο και μετά την αποφυλάκισή της. Ξέρει ότι είτε εμφανιστεί στο δικαστήριο είτε όχι θα εκτίσει το 1/3 της ποινής και θα αποφυλακιστεί».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως δεν έγιναν δεκτές οι γυναίκες ένορκοι στη δίκη, είπε: «Τα εγκλήματα αντιμετωπίζονται με έναν και μόνο τρόπο. Δεν έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Θέλουμε δύο άτομα να κληθούν και να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις».

Τέλος, ο δικηγόρος της Ιωάννας αποκάλυψε ότι προμηθεύτηκε βιτριόλι. «Προμηθεύτηκα βιτριόλι και χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση γιαν να το αγοράσεις. Στις οδηγίες γίνεται λόγος για θάνατο.  Ούτε το μπουκάλι δεν διάβασε;», αναρωτήθηκε.

Πότε θα τελειώσει η δίκη

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος, σημείωσε πως ήταν αναμενόμενη η κίνηση της υπεράσπισης της κατηγορουμένης να αιτηθεί τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

«Ήταν έκπληξη ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε για ανθρωποκτονία και όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Όπως σημειώνει ο κ. Μαρακάκης, οι ποινές και στις δύο κατηγορίες δε διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, με τον δικηγόρο να σημειώνει ότι «ο πραγματικός χρόνος έκτισης ποινής θα είναι γύρω στα 5 χρόνια».

«Το μικτό ορκωτό είναι ένα λαϊκό δικαστήριο με την καλή έννοια, δεδομένου ότι έχει στη σύστασή του και 4 πολίτες, 4 ενόρκους που έχουν την ίδια βαρύτητα με τους 3 πρωτοδίκες», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η δίκη «αναγκαστικά θα τελειώσει πολύ γρήγορα για να μην παρέλθει το 18μηνο, μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί».

Η διπλή μάσκα που φορούσε η Ιωάννα

Για την εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στη δικαστική αίθουσα όπου ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι μίλησε στο LIVE NEWS η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο Μαρία Καλοφώνου.

Η κυρία Καλοφώνου μίλησε για την παρουσία της στο δικαστήριο και για το πώς είδε από κοντά την Ιωάννα. «Ναι, ήμουν στο δικαστήριο, έχω να καταθέσω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν στην υγεία της Ιωάννας».

Διαβάστε επίσης: Τι προκαλεί το στρες στο σώμα της Ιωάννας

«Περίμενα να δω πόσο θα αντέξει. Ανησυχώ πραγματικά και ανθρώπινα. Θεωρώ δικαίωμά της και τιμή της που θέλει να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το ζητούμενο είναι η Ιωάννα να έχει ενεργό συμμετοχή στη ζωή, αλλά ανησυχώ βλέποντας αυτό το στρες το μεγάλο να έχει ήδη επιπτώσεις πάνω στην υγεία της, στο σώμα της, στο δέρμα της και δεν ξέρουμε και πως θα εξελιχθεί όλο αυτό που ζει».

Παράλληλα, η κυρία Καλοφώνου εξήγησε τη μάσκα που φορά η Ιωάννα, όχι μόνο όταν βγαίνει έξω στο δρόμο, αλλά και για αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι της.

«Η μάσκα είναι διπλή. Υπάρχει ένα φύλλο λεπτό σιλικόνης, το οποίο ακουμπά πάνω στο τραύμα και στη συνέχεια μια σκληρή πλαστική κατασκευή. Και τα δύο έχουν σκοπό να πιέζουν τις ουλές, γιατί οι μετεγκαυματικές ουλές έχουν την τάση να υπερτρέφονται, να φουσκώνουν, γι’ αυτό πρέπει να πιέζουμε τις ουλές».

Αγωνιά η γιατρός της

Για την εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στη δικαστική αίθουσα όπου ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι μίλησε στο LIVE NEWS η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο Μαρία Καλοφώνου.

Η κυρία Καλοφώνου μίλησε για την παρουσία της στο δικαστήριο και για το πώς είδε από κοντά την Ιωάννα. «Ναι, ήμουν στο δικαστήριο, έχω να καταθέσω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν στην υγεία της Ιωάννας».

«Περίμενα να δω πόσο θα αντέξει. Ανησυχώ πραγματικά και ανθρώπινα. Θεωρώ δικαίωμά της και τιμή της που θέλει να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Το ζητούμενο είναι η Ιωάννα να έχει ενεργό συμμετοχή στη ζωή, αλλά ανησυχώ βλέποντας αυτό το στρες το μεγάλο να έχει ήδη επιπτώσεις πάνω στην υγεία της, στο σώμα της, στο δέρμα της και δεν ξέρουμε και πως θα εξελιχθεί όλο αυτό που ζει».

Θέλησε να την αντιμετωπίσει

Στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η ψυχολόγος της Ιωάννας.

Η Ξένια Παρασκευοπούλου αναφέρθηκε στην δίκη της υπόθεση με το βιτριόλι που ξεκίνησε σήμερα και έκανε ειδική μνεία στην απουσία της 36χρονης κατηγορούμενης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι ένορκοι στη δίκη είναι μόνο άντρες

«Όλη η Ελλαδα αναβιώνει ένα τραγικό γεγονός. Η Ιωάννα θέλησε να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που κατέστρεψε τη ζωή της, σε μια διαδικασία που είναι ψυχοφθόρα», σχολίασε σχετικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Μία αίθουσα δικαστηρίου από μόνη της είναι πολύ φορτισμένη. Η διαδικασία της διαμόρφωσης των συναισθημάτων είναι μία δυναμική διαδικασία».