Το στρατιωτικό της αποτύπωμα σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή έως τον Κόλπο διευρύνει η Ελλάδα με την αποστολή έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία.

Με τη σύσταση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, δύναμης 100 περίπου στελεχών, και τη διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, η Αθήνα ενισχύει εμπράκτως την αεράμυνα και την αντιπυραυλική προστασία της Σαουδικής Αραβίας. Η συγκεκριμένη δράση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept) και αποσκοπεί στην συνδρομή του Ριάντ από τις συχνές επιθέσεις που δέχεται από τους -ιρανικής επιρροής – αντάρτες Χούθι.

Μετά την Κορέα και την Κύπρο, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 αντίστοιχα, η Ελλάδα αποστέλλει ξανά στο εξωτερικό εκστρατευτικό σώμα, κάτι που πιστοποιεί την βούληση της χώρας να έχει ρόλο και λόγο στα συμβαίνοντα στο εγγύς γεωστρατηγικό της περιβάλλον.

Στιγμιότυπο από τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.

«Αναλαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την προστιθέμενη αξία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και προβάλλει διεθνώς την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» τόνισε στην ομιλία του κατά την τελετή αναχώρησης των ελληνικών δυνάμεων για την Σαουδική Αραβία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η ελληνική προβολή ισχύος και η εμπέδωση της αμυντικής διπλωματίας με χώρες που η Αθήνα έχει κοινά συμφέροντα και κοινή αντίληψη των προβλημάτων στην περιοχή έπαιξε καθοριστική σημασία για την στρατιωτική ενίσχυση της Σαουδικής Αραβίας. Οι προβληματικές -έως και εχθρικές- σχέσεις Ριάντ και Άγκυρας αποτελούν τμήμα της παραπάνω εξίσωσης.

«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το δικό τους βροντερό παρών σε αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Φλώρος, εκτιμώντας ότι «η σημασία της παρουσίας του προσωπικού και των μέσων μας σε αυτήν την περιοχή είναι τεράστια και έχει ως γνώμονα την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής της, και την εδραίωση των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου». Η εν λόγω αποστροφή του αρχηγού καθιστά σαφές ότι μέσω της ενίσχυσης της Σαουδικής Αραβίας η Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η τελετή αποχώρησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας

Άλλωστε, ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) εξηγούσαν στο «Βήμα» ότι η επέκταση του στρατιωτικού αποτυπώματος της χώρας στην περιοχή συνεπάγεται ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

Την ίδια στιγμή, στο Πεντάγωνο δεν ανησυχούν για την τουρκική προσπάθεια επαναπροσέγγισης χωρών που η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές συνεργίες και συμμαχίες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Κι αυτό, διότι, συμμερίζονται πλήρως τη ρεαλιστική ρήση του Λόρδου Πάλμερστον ότι «δεν υπάρχουν μόνιμοι εχθροί και φίλοι υπάρχουν μόνιμα συμφέροντα».