Τώρα που αποχωρεί η κυρία Μέρκελ από την Καγκελαρία, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας θυμάται το ένα και μοναδικό γεύμα που είχε μαζί της, ως υπουργός Οικονομικών, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο μαζί με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θυμάται τα πάντα, εκτός βεβαίως από το μενού, γιατί όπως λέει συχνά ο κ. Στουρνάρας «δεν θυμάμαι ούτε τι έφαγα το μεσημέρι».

Θυμάται όμως την χωροταξία στο τραπέζι της Καγκελαρίας, τον φοβερό και τρομερό Σόιμπλε να κάθεται απέναντί του με εκείνο το μόνιμο βλοσυρό βλέμμα, έτοιμο να κάνει παρατήρηση και να επιβάλει μέτρα. Θυμάται επιπλέον (και πώς αλήθεια θα μπορούσε να το ξεχάσει) με τι ευγενικό τρόπο η Καγκελάριος πήρε παράμερα τον Αντώνη Σαμαρά και του ζήτησε ευγενικά το Grexit, να εξέλθει δηλαδή η Ελλάδα από το ευρώ (για το «καλό της», όπως του είπε) και πώς ο τότε Πρωθυπουργός αντέδρασε πάραυτα λέγοντας της πως ούτε καν συζητεί αυτό το θέμα. Δεν θυμάται όμως ούτε την κυρία Μέρκελ ούτε τον κ. Σόιμπλε να δείχνουν να προβληματίζονται που επέβαλαν τόσο σκληρά μέτρα με τα μνημόνια στην Ελλάδα. Και το σημαντικότερο δεν έδειξε ούτε μια στιγμή η κυρία Μέρκελ να στενοχωριέται ή να δείχνει μεταμέλεια (θεωρώντας μάλιστα ως την πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας της- όπως δήλωσε πρόσφατα), για τη σκληρή οικονομική πειθαρχία που επέβαλε στην χώρα μας.

***
Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο φαίνεται ότι συμπάθησε την κυρία Μέρκελ. Όχι για την πολιτική της, αλλά για τον… χαρακτήρα της: «Πρόκειται μια ευγενέστατη κυρία, με ήρεμη φωνή, που ακούει, που συζητεί, που συνομιλεί προτού πάρει αποφάσεις», λέει για να συμπληρώσει: «Βεβαίως η Ελλάδα άντεξε τότε και έδειξε τον δρόμο. Γιατί τώρα όταν υπάρχει στην Ευρωζώνη οικονομική κρίση, όπως παράδειγμα οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, δεν επιβάλλονται πλέον σκληρά μέτρα, ούτε εφαρμόζονται μνημόνια, όπως έγινε με την Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά ακολουθείται μια επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και επιπλέον η Ευρώπη διαθέτει και τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης». Αυτά μου είπε ο Γιάννης Στουρνάρας ως ανάμνηση από το γεύμα – συνάντηση που είχε με την κυρία Μέρκελ.

***

Είθισται όταν ο Καγκελάριος αποχωρεί από την ηγεσία, η μπάντα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων να παίζει προς τιμή του ένα τραγούδι της αρεσκείας του στο κεφαλόσκαλο της Καγκελαρίας. Στον προκάτοχο της κυρίας Μέρκελ, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, έπαιξε το «My Way, που το είχε τραγουδήσει ο Φρανκ Σινάτρα, με τον αποχωρούντα Καγκελάριο να δακρύζει, σχεδόν να κλαίει, από συγκίνηση. Λίγους μήνες αργότερα ο κ. Σρέντερ, ξέχασε τη συγκίνησή του, όταν ο καλός του φίλος Πούτιν του πρόσφερε μια θέση στο ΔΣ μεγάλης εταιρίας πετρελαίου. Στην Γερμανία όλοι τώρα περιμένουν τι τραγούδι θα επιλέξει η κυρία Μέρκελ. Έκπληξη θα ήταν εάν επέλεγε τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, για να αισθανθεί και την εξέλιξη της σχέσης της με την Ελλάδα.

***
Οι Αταίριαστοι

Αιφνιδίασε, η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στο γραφείο του Κυριάκου Βελόπουλου, στη Βουλή. Αλλωστε ο κ. Γεραπετρίτης συνηθίζει τέτοιους είδους αιφνιδιασμούς με στελέχη άλλων κομμάτων. Τις προάλλες φώναξε την Όλγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για κουβεντούλα στο καφενείο της Βουλής μπροστά στα έκπληκτα μάτια των βουλευτών και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τι γύρευε όμως ο υπουργός Επικρατείας στο γραφείο του κ. Βελόπουλου; Απάντηση στο… μυστήριο έδωσε ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως είπε: ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ήθελε πληροφορίες καθώς η κόρη του θα πάει στο Λονδίνο -και συγκεκριμένα στο LSE- για σπουδές και ο υπουργός Επικρατείας έχει διατελέσει καθηγητής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Περίπου τα ίδια είπε και ο κ. Βελόπουλος. Σύμφωνα με κύκλους του κόμματος του κ. Βελόπουλου, οι δύο άνδρες συζήτησαν σε χαλαρό πνεύμα και για τον εμβολιασμό. Ο κ. Γεραπετρίτης ρώτησε τι γίνεται με τους εμβολιασμούς των βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης» με τον κ. Βελόπουλο να απαντά: «Εγώ τους λέω ό,τι λέω και από το βήμα της Βουλής. Όσοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν και όσοι δεν θέλουν ας μην το κάνουν». Στην ουσία, λέω εγώ, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο με το να λέει ότι νίπτει τας χείρας του (nectar a libro). Και όμως , όπως μου είπε υπάρχουν βουλευτές στο κόμμα που έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά δεν τους ρωτάει να μάθει ποιοι και γιατί. Οπως μαθαίνω και συγγενικά του πρόσωπα είτε το έκαναν το εμβόλιο είτε θα το κάνουν.

***
Εκλογές χωρίς άλλον ανασχηματισμό

«Ταράζει» τα νερά, εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου (που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του), ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι και το τελικό στο δρόμο προς τις εκλογές, απάντησε: «Θα πάμε σε εκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό». Τι εννοεί «σημειακό», ουδείς γνωρίζει ή μάλλον σίγουρα το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, ο μόνος που έχει την ευθύνη των ανασχηματισμών. Γεγονός είναι ότι το άρωμα των εκλογών αναδύεται όλο και πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβερνητική θητεία διανύει πλέον το δεύτερο μισό της. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια παρατεταμένη… προεκλογική περίοδο μέχρι το 2023, σε ένα πολωτικό κλίμα, όπως επιβεβαιώθηκε μετά το θέμα με την παρ’ ολίγο υπουργοποίηση Αποστολάκη.

***
Η Γιάννα και ο μακεδονικός ντουλαμάς

Κάθε φορεσιά και κάθε σακάκι και μια ιστορία για την Γιάννα Αγγελοπούλου, την Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ελλάδα 2021 που εμφανίστηκε στην 85η ΔΕΘ με τον μακεδονικό ντουλαμά, εμπνευσμένο από τον χειμερινό μπλε ντουλαμά τη στολή του Μακεδονικού Αγώνα. Η Γιάννα κατάφερε για άλλη μια φορά να «παντρέψει» την ιστορία με τη μόδα και να κάνει τον ντουλαμά και το πισλί κομμάτια ιδιαίτερης αισθητικής χωρίς να τα αποκόψει από τις ρίζες τους.
Ο ντουλαμάς αυτός είναι της σχεδιάστριας Ελεάννας Ταμπούρη από τη Νάουσα, που ίδρυσε τη Nevro Blazer και η κυρία Αγγελοπούλου το αγόρασε.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδας 2021 δημιουργεί μόδα με τις παραδοσιακές φορεσιές του απελευθερωτικού αγώνα. Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε επισκεφθεί την Αρεόπολη της Μάνης, εκτός από την παραδοσιακό μανιάτικο γιλέκο που φορούσε, την παράσταση έκλεψε το ιδιαίτερο τσαντάκι της. Το τσαντάκι τσολιάς σχεδιασμένο από την Ελβίρα Παναγιωτοπούλου (εμπνευσμένο και αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση) τράβηξε όλα τα βλέμματα και όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο εντός των συνόρων. Κατά την υποδοχή των ηγετών της G7 (σε δεξίωση που παρέθεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ στην Κορνουάλη) η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ, κρατούσε ακριβώς το ίδιο τσαντάκι! Όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο (τον Μάρτιο), η Καμίλα είχε λάβει αυτό το τσαντάκι ως δώρο.

***
Γιατί δεν είναι οι αντιεμβολιστές θύματα

Οι αντιεμβολιαστές, λέει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος δεν είναι αυτοί τα θύματα, όπως θέλουν να παρουσιάζονται. Έχουν την τύχη να ζουν σε μια χώρα που τους παρέχει δωρεάν το εμβόλιο, και επίσης έχουν την επιλογή να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευθούν. Θύμα δεν είναι ο αντιεμβολιαστής που υπονομεύει την συλλογική προσπάθεια της χώρας μας, ή της κάθε χώρας, ώστε να βγούμε από την πανδημία. Θύματα είναι όσοι στάθηκαν άτυχοι και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δυστυχώς δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια.

***
Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα αφήσει ανοικτά τα σχολεία;

Η μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε τους νέους πριν καλά-καλά ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης παραμένει το να μην κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα πριν καλά -καλά καθίσουν οι μαθητές στα θρανία ξεπέρασαν τις 3.000 σε παιδιά. Πρόκειται για κρούσματα μιας εβδομάδας, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και προχθές, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα σε ανηλίκους.