«Φαντάσου, ισοδυναμεί με ένα γεμάτο λεωφορείο που πέφτει στον γκρεμό!». Αυτό ήταν το σχόλιο ενός ανθρώπου ήπιων τόνων, για τον οποίο τρέφω βαθιά εκτίμηση, μια μέρα του Αυγούστου που οι θάνατοι από COVID-19 είχαν ξεπεράσει τους 40. Η οδυνηρότητα της εικόνας ήταν σοκαριστική. Δυστυχώς, εξίσου σοκαριστική είναι και η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Μόνο που φαίνεται πια να την έχουμε συνηθίσει, φαίνεται να μη μας θλίβουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων.

Βεβαίως το έμφυτο αίσθημα αυτοσυντήρησης συμβάλλει στο να συνηθίζουμε ακόμη και τον καθημερινό θάνατο. Ιδίως όταν αυτός δεν μας αγγίζει προσωπικά, όταν τον προσλαμβάνουμε σαν έναν ακόμη αριθμό. Αλλά κάθε ημέρα για κάποιους συνανθρώπους μας οι αριθμοί έχουν ονοματεπώνυμο και πρόσωπο. Κάθε ημέρα, εδώ και λίγο καιρό, ένα λεωφορείο, λιγότερο ή περισσότερο γεμάτο, πέφτει στον γκρεμό της COVID-19 αφήνοντας πίσω του συντετριμμένους συγγενείς και όνειρα ανεκπλήρωτα. Και δυστυχώς κάποιοι από εμάς όχι μόνο δεν κάνουν τίποτε για να πατήσουμε φρένο στα λεωφορεία του θανάτου, αλλά κάνουν τα πάντα για να τους προσδώσουν μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για εκτεταμένες απάτες με τα πιστοποιητικά εμβολιασμών προκαλούν οργή και απογοήτευση. Φανταστείτε για λίγο έναν μη εμβολιασμένο συνάδελφό σας ο οποίος ποζάρει σαν εμβολιασμένος και ως εκ τούτου δεν υποβάλλεται στα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ τα οποία θα μπορούσαν εγκαίρως να ανιχνεύσουν πιθανή μόλυνσή του από τον SARS-CoV-2. Φανταστείτε τον να μπαίνει κάθε μέρα στα μέσα συγκοινωνίας, να έρχεται στη δουλειά, να πηγαίνει το βράδυ για φαγητό. Αλήθεια, ένας άνθρωπος που εξαπατά τις Αρχές και τους γύρω του για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ο εμβολιασμός θα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας; Πολύ φοβάμαι πως όχι! Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί θετικός στον ιό και να συμπαρασύρει μαζί του και αθώους.

Το άνοιγμα το σχολείων φέρνει εμάς τους ενηλίκους προ των ευθυνών μας. Ολοι οι ειδήμονες μας προτρέπουν να εμβολιάσουμε τα παιδιά από 12 χρονών και άνω. Ας το κάνουμε και ας δώσουμε το καλό παράδειγμα με τον δικό μας εμβολιασμό. Γιατί δεν αντέχουμε ούτε να φανταστούμε το λεωφορείο του γκρεμού να είναι σχολικό. Ούτε γεμάτο από μπαμπάδες και μαμάδες. Ούτε γεμάτο από παππούδες και γιαγιάδες. Ας εμβολιστούμε όλοι για να εξαφανιστεί επιτέλους το καταραμένο λεωφορείο!