Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το νέο αυστηρότερο πλαίσιο μέτρων, που έχει χαρακτηριστεί ως μίνι «lockdown» για τους ανεμβολίαστους. Εν τούτοις, η επιλογή της 13ης Σεπτεμβρίου που σηματοδοτεί ημερολογιακά τη διαμόρφωση μιας… άλλης  καθημερινότητας «δύο ταχυτήτων» δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία, καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς – που «ανοίγει» αναπόφευκτα έναν νέο κύκλο μεταδόσεων –  επιτάσσει την αλλαγή πλάνου στη διαχείριση της πανδημίας.

Στους «αρνητές» το κόστος των rapid tests

Συνεπώς, από αυτή τη Δευτέρα τα δωρεάν self tests παύουν πλέον να αποτελούν «διαβατήριο» για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους και όχι μόνον, καθώς εφεξής θα υποβάλλονται σε rapid test (μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται) απευθυνόμενοι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μάλιστα, και καθώς το κόστος του test – ύψους 10 ευρώ – μετακυλίεται πλέον στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η  συσσωρευμένη οικονομική επιβάρυνση (καθώς το πλαίσιο μέτρων έχει ισχύ έως την ερχόμενη άνοιξη, και συγκεκριμένα έως την 31η Μαρτίου) θα κάμψει τις αντιστάσεις μερίδας «αρνητών».

Παράλληλα, το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τους φοιτητές, με μοναδική εξαίρεση τους μαθητές, για τους οποίους η δωρεάν διάθεση self test έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε αύριο το πρωί να μπουν στις τάξεις μόνο εκείνοι που έχουν στα χέρια τους αρνητικό αποτέλεσμα.

Αποκλεισμός από εστιατόρια και γήπεδα

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποκλείονται από κλειστούς χώρους «υψηλού κινδύνου» – όπως είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης -, καθώς και από τα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα. Ωστόσο, εφόσον προσκομίζουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, καθώς και να επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να γυμνάζονται στα γυμναστήρια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τους ειδικούς καθοριστικό στοίχημα, δεδομένου ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο – λόγω της αυξημένης κινητικότητας με τα σχολεία ανοιχτά – δίνει σημαντική «ανάσα χρόνου» για ανασύνταξη της κοινωνίας πριν από την πτώση της θερμοκρασίας και την είσοδο σε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες 15 ημέρες διαπιστώνεται σταθεροποίηση και ύφεση της πανδημίας, καταγράφοντας μείωση κατά 20% των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η θετικότητα στα τεστ υποχώρησε από 3,4% σε 2,4% κατά τo ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, ενώ την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε ότι «δεν είναι στις σκέψεις μας να έχουμε ανακοινώσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας το επόμενο διάστημα», αναφέροντας πως δίνεται έμφαση, από τις 13 Σεπτεμβρίου, στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι. Δύο είναι οι ημερομηνίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίσουν την επέκταση: η 20ή Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουν γυρίσει και οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού και τα σχολεία θα έχουν λειτουργήσει ήδη για μία εβδομάδα, και η 10η Οκτωβρίου, οπότε τα σχολεία θα λειτουργούν ήδη έναν μήνα και θα είναι καθαρό πόσο θα έχουν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο το στοίχημα, μέχρι στιγμής, για την κυβέρνηση παραμένει να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, οι γονείς και οι νέοι να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Εισαγγελείς-ράμπο για την υγεία των πολιτών

Στη «μάχη» της πάταξης των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με στόχο να υψωθεί «τείχος» προστασίας της δημόσιας υγείας, ρίχνονται και οι εισαγγελείς όλης της χώρας, μετά την ηχηρή παρέμβαση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος θέτει σε άμεση επαγρύπνηση τους συναδέλφους του όλων των βαθμίδων. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολισμού κατά του κορωνοϊού έθεσαν σε συναγερμό τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πλιώτα, υπό την εποπτεία ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλα τα ύποπτα πιστοποιητικά εμβολιασμού, προκειμένου να εντοπιστεί ο πραγματικός αριθμός τους και να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένους δράστες ή για κύκλωμα έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα οι κατά τόπους εισαγγελείς θα μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιφέρειάς τους για να έχουν άμεση και ξεκάθαρη εικόνα και με την παρουσία τους να αποθαρρύνουν επίδοξους μιμητές τέτοιων ενεργειών στο μέλλον. Και αυτό γιατί με την παρουσία εισαγγελέα παρέχονται οι «εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και οι ασφαλιστικές δικλίδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Η έρευνα θα είναι ταχεία και σχολαστική, ενώ θα εξετάζεται χωρίς χρονοτριβή κάθε σχετική πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει σε επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικών διώξεων. Τα διερευνώμενα αδικήματα αφορούν μεταξύ άλλων παραβίαση των μέτρων για τη διάδοση του κορωνοϊού, ψευδείς βεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους και παράβαση της διάταξης για τα μέτρα κατά της διάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Αυτό που προέχει είναι η νομιμότητα και η προστασία της υγείας των πολιτών, υπογραμμίζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζητεί από τους συναδέλφους του όχι μόνο να είναι σε επαγρύπνηση αλλά και να επιλαμβάνονται «αμελλητί» όλων των σχετικών υποθέσεων και να προχωρούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται και τα δύο περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης από ασθενείς στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών. Η έρευνα στις υποθέσεις αυτές αφορά τα πρόσωπα εκείνα τα οποία φέρονται είτε να εμπόδισαν είτε να καθυστέρησαν τους γιατρούς να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.