Μίκης Θεοδωράκης: CD: Soundtracks, Βιβλίο: Αξιος εστί, Harper’s Bazaar & Bημαgazino την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Mίκης Θεoδωράκης.

Ο μεγάλος Ελληνας μέσα από τα τραγούδια του και την αυτοβιογραφία του.

Eνα μοναδικό cd με τα soundtracks του οικουμενικού συνθέτη.

Ζορμπάς, Σέρπικο, Ζ, Φαίδρα, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Κατάσταση πολιορκίας.

Αξεπέραστες μελωδίες που άφησαν εποχή στον κινηματογράφο.

Μαζί

Ενα βιβλίο σταθμός

ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ

Ο Μίκης αφηγείται τη ζωή του και συνθέτει την ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας.

«Το βιβλίο του Γιώργου Μαλούχου «Aξιος Εστί» που αναφέρεται στη ζωή μου όπως εγώ ο ίδιος τη διηγήθηκα στη σειρά συνεντεύξεων, αποτελεί για μένα πηγή ικανοποίησης και χαράς. […] Το βιβλίο του αυτό βοήθησε να γίνουν γνωστά γεγονότα άγνωστα έως τώρα στο κοινό και να αποδοθούν σωστά κάποιες πτυχές της ζωής μου συκοφαντημένες και διαστρεβλωμένες».
Μίκης Θεοδωράκης [1925-2011]

Αυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος:
Επιτάφιος, Λαμπράκηδες, Άξιον Εστί, Ιουλιανά, αντιδικτατορικός αγώνας, σύλληψη, Ζάτουνα και Ωρωπός.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια «μυθιστορηματική» ζωή που σφράγισε οριστικά την πορεία αυτού του τόπου και του λαού του, την ιστορία της μουσικής, αλλά και το παγκόσμιο κίνημα όσο ελάχιστοι -και πάντως όσο κανείς άλλος Έλληνας. Σε αυτό το έργο, αφηγείται τη ζωή του και μαζί άγνωστες πτυχές, λεπτομέρειες, παρασκήνια και μεγάλα γεγονότα που διαμόρφωσαν την Ελλάδα από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, του Βενιζέλου και του Μεταξά μέχρι τις μέρες μας, όπως τα έζησε από το επίκεντρο των συγκρούσεων για πολλές δεκαετίες, κοντά σε πλήθος πρωταγωνιστές της ιστορίας, όπως ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης, ο Μπεράν, ο Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Μπερλινγουέρ, και μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Μπίτσαμ, οι Μπιτλς ή η Πιαφ. Όσα αφηγείται εδώ ο Μίκης Θεοδωράκης φέρνει τέτοιες ανατροπές για πρόσωπα και γεγονότα, που αλλάζουν δραματικά τον τρόπο που βλέπουμε την Ιστορία.

Το «Αξιος εστί» του Γεώργιου Π. Μαλούχου εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 και για τελευταία, μέχρι σήμερα, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, το 2010, για την επέτειο των 85 ετών του Μίκη Θεοδωράκη. Και τις δύο φορές εξαντλήθηκε αμέσως. Εκτοτε δεν είναι διαθέσιμο, ενώ η ζήτηση γι’ αυτό, όσο περνά ο καιρός, αντί να υποχωρεί διαρκώς αυξάνεται. Δεν είναι παράλογο. Γιατί στο ίδιο διάστημα ενισχύεται η ούτως ή άλλως εντελώς μοναδικής σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι αποτέλεσμα σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων δύο ξεχωρίζουν. Ο ένας είναι οι τεράστιες δυσκολίες τις οποίες διέρχεται η Ελλάδα. Οσο οι δυσκολίες μεγαλώνουν και τα αδιέξοδα βαθαίνουν τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη των ανθρώπων να πιαστούν από αξίες. Ο άλλος είναι ότι το έργο και η προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη έχουν τέτοια έκταση και βάθος που ούτως ή άλλως απαιτούνται χρόνια για να «χωνευθούν», να γίνουν κτήμα όλο και πιο πολλών, στις πλήρεις διαστάσεις τους. Και σε αυτή τη μακρά διαδικασία το «Αξιος εστί» έχει την τιμή να έχει συμβάλει με έναν εντελώς ιδιαίτερο ρόλο. Οχι μόνον επειδή ήταν η πρώτη φορά –και παραμένει η μοναδική – στην οποία ρίχθηκε φως από τα πρώτα κιόλας, τα παιδικά και καθοριστικά χρόνια του Μίκη. Αλλά και επειδή το έργο αυτό είναι ένας συνεχής διάλογος, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αποδέχεται όλες τις προκλήσεις και ξεκλειδώνει πτυχές που μέχρι πριν το «Αξιος εστί» δεν είχαν βρει δρόμο προς την επιφάνεια. Εδώ μιλά ο ίδιος ο Μίκης. Οχι άλλοι για αυτόν.

Πρόκειται ασφαλώς για τη μεγαλύτερη και πιο συστηματική καταγραφή προφορικής Ιστορίας στην ελληνική γλώσσα και Ιστορία, ενδεχομένως και διεθνώς. Και έχει δύο μαγευτικά χαρακτηριστικά: αφενός, μέσα από τη διήγηση του Μίκη περνά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλη η σύγχρονη Ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, και, αφετέρου, η δύναμη του λόγου του είναι καθηλωτική, υπνωτιστική. Και όταν βυθίζεσαι μέσα της, είναι σαν να «βουτάς» στον ουρανό. Γιατί αυτό είναι ο Μίκης. Είναι ένας ουρανός. Και αυτό το βιβλίο είναι ο χάρτης του.

Ακόμη

Harper’s Bazaar

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

H Xάνα Φέργκιουσον σε αποκλειστική φωτογράφιση, καθιερώνει το country look σε κάθε περίσταση.

Ιδανικά ρούχα και αξεσουάρ για την αλλαγή της εποχής.

Η Λου Ντογιόν εισβάλει στον μαγικό κόσμο του Αλεσάντρο Μικέλε.

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Ο Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!