Σε κατάργηση του φόρου 10% που εφαρμόζεται σήμερα στα χρηματικά ποσά που παρέχουν οι γονείς στα παιδιά τους προχωρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης των απαλλαγών που ισχύουν εδώ και έναν χρόνο και αφορούν την περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.

Πλέον, με ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους (γονική παροχή), δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.

Το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ  για γονικές δωρεές και παροχές ισχύει για ακίνητα, μετρητά και μετοχές .

Το μέτρο ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου και δεν εφαρμόζεται στις κληρονομιές.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος  Βεσυρόπουλος, από 1η Οκτωβρίου 2021 αυξάνεται το αφορολόγητο ανά γονέα στα 800.000 ευρώ, μέτρο το οποίο αφορά όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους, παιδιά, παπούδες εγγόνια,  γονείς και σύμφωνο συμβίωσης) για κινητή και ακίνητη περιουσία μεταξύ των οποίων και χρηματικά ποσά και μετοχές.

Το τεκμήριο

Βασική προϋπόθεση, να μπορεί να δικαιολογήσει ο γονιός βάσει των δικών του εισοδημάτων την προέλευση των χρημάτων (τεκμήριο απόκτησης) που παρέχει στο παιδί του.

Η αρχή της πλήρους κατάργησης έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν με διάταξη νόμου καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% στην περίπτωση γονικής παροχής σε χρήμα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά, αλλά όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση χρημάτων στα παιδιά. Πλέον, με τη διεύρυνση των απαλλαγών στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, ο φόρος αυτός ουσιαστικά καταργείται για κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, έστω πατέρας δίνει στην κόρη του που δεν έχει κανένα εισόδημα το ποσό των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον νόμο, η φορολογία της εν λόγω παροχής θα είναι 10.000 x 10% = 1.000 ευρώ και μάλιστα θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία του πατέρα με υπόχρεο καταβολής του φόρου την κόρη για το ποσό των 1.000 ευρώ.

Με έγγραφο

Με τις αλλαγές που προωθούνται, αυτό το ποσό θα μένει στην κόρη, αφού δεν θα επιβαρύνεται πλέον με κανέναν φόρο. Βάσει του νόμου, η συγκεκριμένη γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία που δίνεται το ποσό στο παιδί.

Αν δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη οδός, τότε η κόρη δεν θα μπορεί να αποδείξει από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του αυτοκινήτου και θα επιβαρυνθεί με πρόσθετους φόρους βάσει των διατάξεων περί «πόθεν έσχες».

Το μέτρο αυτό είναι ένα από εκείνα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ομιλία του στη 85η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022, μετά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα ισχύσουν από το νέο έτος. Παράλληλα ο εν λόγω φόρος θα εξοφλείται πλέον σε 10 μηνιαίες δόσεις αντί για 6, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Μάρτιο του 2022 και την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2022.