Το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, όπου ενημερώθηκε για τους καθαρισμούς και τις εργασίες απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης που πραγματοποιήθηκαν στο δάσος επί 70 ημέρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δρυάδες».

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ήταν αναγκαία η απόφαση που είχε ληφθεί για τον καθαρισμό του δάσους του Σέιχ Σου, καθώς διανύσαμε ένα πολύ προβληματικό καλοκαίρι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τόνισε ότι έγινε επιστημονική δουλειά, αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις των δασολόγων, η Περιφέρεια παρακολουθούσε τα πάντα και ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία παραλαβής, πράγμα που σημαίνει ότι όλα πήγαν καλά.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε, επίσης, ότι «είναι ένα μεγάλο θέμα πώς θα κρατήσουμε τα δάση, κυρίως τα περιαστικά, καθαρά. Θα εξετάσουμε τρόπους διασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων, ώστε να μην προέρχονται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ελπίζω να βρούμε κονδύλια και ευρωπαϊκά, που θα βοηθήσουν πάρα πολύ».

Ο υπουργός σημείωσε ότι στο Σέιχ Σου πραγματοποιήθηκε και μία ειδική δουλειά, καθώς το δάσος αυτό είχε υποστεί μία μόλυνση τα τελευταία χρόνια, που δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα.

Ανέφερε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την προετοιμασία, γιατί αυτά είναι τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε κατά της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σέιχ Σου είναι ακριβώς ο ορισμός της πρόληψης.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι κρατικές υπηρεσίες ή οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν μόνοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, γι’ αυτό δήλωσε πως θα «συστηματοποιηθεί» η έννοια του εθελοντή, με ειδικές σχολές και ειδικές εκπαιδεύσεις.

«Είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες, να οργανώσουμε τους εθελοντές μας, να αξιοποιήσουμε αυτή τη διάθεση των νέων – κυρίως – ανθρώπων να βοηθήσουν», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.