Σε κατάργηση του φόρου 10% που εφαρμόζεται σήμερα στα χρηματικά ποσά που παρέχουν οι γονείς στα παιδιά τους προχωρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης των απαλλαγών που ισχύουν εδώ και έναν χρόνο και αφορούν την περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.

Πλέον, με ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους (γονική παροχή), δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.

Βασική προϋπόθεση, να μπορεί να δικαιολογήσει ο γονιός βάσει των δικών του εισοδημάτων την προέλευση των χρημάτων (τεκμήριο απόκτησης) που παρέχει στο παιδί του.

Η αρχή της πλήρους κατάργησης έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν με διάταξη νόμου καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% στην περίπτωση γονικής παροχής σε χρήμα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά, αλλά όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση χρημάτων στα παιδιά. Πλέον, με τη διεύρυνση των απαλλαγών στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, ο φόρος αυτός ουσιαστικά καταργείται για κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, έστω πατέρας δίνει στην κόρη του που δεν έχει κανένα εισόδημα το ποσό των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον νόμο, η φορολογία της εν λόγω παροχής θα είναι 10.000 x 10% = 1.000 ευρώ και μάλιστα θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία του πατέρα με υπόχρεο καταβολής του φόρου την κόρη για το ποσό των 1.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί