Η ηρωική μάχη των πυροσβεστών στις 11 Σεπτέμβρη έχει μείνει για πάντα στη μνήμη των κατοίκων της Νέας Υόρκης, καθώς με γενναιότητα και αυτοθυσία βοήθησαν χιλιάδες ανθρώπους να σωθούν. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επιχείρηση στην ιστορία της πυροσβεστικής στις ΗΠΑ, και κάθε χρόνο γίνεται τελετή προς τιμή τους.

Το πρωτόγνωρο χάος στη Νέα Υόρκη

Ο πρώτος συναγερμός ήχησε στους πυροσβεστικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης στις 8.46 το πρωί στις 11 Σεπτέμβρη, όταν το πρώτο αεροπλάνο έπεσε πάνω στο Βόρειο Πύργο του «Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου».

Πολύ γρήγορα εκεί συγκεντρώθηκαν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα. Η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη, ωστόσο οι πυροσβέστες άρχισαν να σκαρφαλώνουν με σκάλες στα παράθυρα του ουρανοξύστη για να απεγκλωβίσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Μάλιστα, πολλοί, αψηφώντας τη φωτιά και τον κίνδυνο της κατάρρευσης του πανύψηλου πύργου, μπήκαν μέσα.

Ωστόσο, πολύ σύντομα ένα δεύτερο αεροπλάνο συνετρίβη στον διπλανό Νότιο Πύργο. Επικράτησε πανικός και επιστρατεύτηκαν όλες οι διασωστικές δυνάμεις της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν το απόλυτο χάος.

Όταν κατάλαβαν ότι αυτό που έρχεται είναι η κατάρρευση των πύργων, το μόνο ζητούμενο πλέον ήταν η διάσωση όσων περισσότερων γινόταν.

Θυσιάστηκαν για τη Νέα Υόρκη και τους πολίτες της

Οι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης επέδειξαν γενναιότητα και αίσθηση καθήκοντος ρισκάροντας τη ζωή τους. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που θυσιάστηκαν γνωρίζοντας ότι στην προσπάθειά τους να σώσουν τους εγκλωβισμένους έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί.

Οι πυροσβέστες όρμησαν στο εσωτερικό των πελώριων κτιρίων που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Κουβαλούσαν άτομα στους ώμους τους, περνούσαν μέσα από τον αποπνικτικό καπνό με κίνδυνο της ζωής τους και ακροβατούσαν στα παράθυρα που βρίσκονταν σε ύψος εκατοντάδων μέτρων.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός. Πάνω από το ένα τρίτο των διασωστών σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης

Χάρη στους πυροσβέστες εκκενώθηκε επιτυχώς το 87% των κτιρίων

Συνολικά, 343 πυροσβέστες, 60 αστυνομικοί, ένας φρουρός και 8 γιατροί «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος. Πολλοί πέθαναν μέσα στους Πύργους προσπαθώντας να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, ενώ αρκετοί θάφτηκαν στα συντρίμμια όταν αυτοί κατέρρευσαν.

Το έργο που επιτέλεσαν, όμως, ήταν τεράστιο. Υπολογίζεται ότι χάρη στους διασώστες, πεσόντες και μη, εκκενώθηκε επιτυχώς το 87% των κτιρίων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 17.000 ανθρώπινες ζωές.