Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τους Αμερικανούς που έζησαν την απρόσμενη τρομοκρατική επίθεση στην Μητρόπολη του Δυτικού κόσμου.

Συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα από τους επιβάτες των μοιραίων αεροσκαφών αλλά και από τους εγκλωβισμένους στους Δίδυμους Πύργους, περιγράφουν το χάος και τον πανικό που επικρατούσε στη Νέα Υόρκη.

Η αεροσυνοδός που ενημερώνει για την αεροπειρατεία

Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Βοστώνη στις 7:59 το πρωί. Επρόκειτο για την πτήση 11 της American Airlines με προορισμό το Λος Άντζελες. Αν και η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά, δεν έγινε αμέσως αντιληπτή από το κέντρο ελέγχου. Η πρώτη ανησυχητική ένδειξη ήρθε στις 8:19 όταν μία από τις αεροσυνοδούς της πτήσης, ονόματι Μπέτυ Ονγκ, επικοινώνησε με το έδαφος από το κινητό της τηλέφωνο.

«Από την καμπίνα του πιλοτηρίου δεν απαντάνε. Κάποιος από τις πρώτες θέσεις έχει μαχαιρωθεί. Και νομίζω μας ναρκώνουν, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Νομίζω έχουμε πέσει θύματα αεροπειρατείας»

Πολλά από τα θύματα, βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, τηλεφωνούσαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τα αποχαιρετήσουν.

«Αγάπη μου, πρέπει να με ακούσεις προσεκτικά. Είμαι σ’ ένα αεροπλάνο που έχει πέσει στα χέρια αεροπειρατών. Είμαι πάνω στο αεροπλάνο, σε παίρνω από το αεροπλάνο. Θέλω να σου πω ότι σε αγαπώ. Σε παρακαλώ πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ πάρα πολύ. Κι ότι λυπάμαι πάρα πολύ, αγάπη μου. Δεν ξέρω τι να πω. Είναι τρεις άντρες, έχουν καταλάβει το αεροπλάνο. Έχουμε αλλάξει κατεύθυνση και άκουσα ότι κάποια αεροπλάνα έχουν πέσει πάνω στο «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου». Ελπίζω να ξαναδώ το πρόσωπό σου, αγάπη μου. Σ’ αγαπώ. Αντίο.»

Την ίδια στιγμή και μετά την πρώτη πρόσκρουση στο WTC πανικός και χάος επικρατεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Κόσμος που κινηματογραφεί τη σκηνή δεν πιστεύει αυτό που βλέπει, άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι ενώ μετά από λίγο ακολουθεί και η δεύτερη πρόσκρουση. Τα κτίρια τυλίγονται στις φλόγες και μετά καταρρέουν. Ο καπνός γεμίζει τον ουρανό της Νέας Υόρκης ενώ ο κόσμος τρέχει να σωθεί.

Όσοι είναι στους δίδυμους πύργους προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, ενώ γρήγορα καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το κτίριο, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα ασανσέρ δεν λειτουργούν και ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα.

Μέσα στον πανικό, κάποιοι επικοινωνούν με τους δικούς τους.

Στο παρακάτω βίντεο η 11η Σεπτέμβρη παρουσιάζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Από το πλήρωμα και τους επιβάτες των μοιραίων αεροπλάνων μέχρι το σάστισμα των ανθρώπων στον Πύργο Ελέγχου που παρακολουθούν ανήμποροι και σαστισμένοι το τι συμβαίνει, οι στιγμές είναι δραματικές.