«Θέρος, τρύγος, πόλεμος». Με αυτές τις τρεις λέξεις η ελληνική μας παράδοση χαρακτηρίζει το Σεπτέμβριο. Και οι τρεις αυτές λέξεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα χαρακτηρίζουν την πρωθυπουργική παρουσία στην 85η ΔΕΘ. Βλέπετε ο πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ετοιμοπόλεμος, με διάθεση να παρουσιάσει όλο το έργο που έχει συντελέσει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και έτοιμος να «ζεματίσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους εάν και εφόσον προκληθεί. Για το λόγο αυτό να είστε σίγουροι πως η πρωθυπουργική ομιλία θα εστιάσει στα επιτεύγματα στην οικονομία εν μέσω πανδημίας, τα οποία οδήγησαν την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο δυσθεώρητο 16,2% και δεν θα δώσει περιθώριο πολιτικής κριτικής σε σχέση με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Και ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις παροχές και φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται από την πανδημία και το νέο κύμα ακρίβειας, ωστόσο πηγές μου με πληροφορούν ότι το «ζουμί» στην πρωθυπουργική ομιλία κρύβεται στα όσα θα εξαγγελθούν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και την προσέλκυση επενδύσεων. Αν και οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 12,9% στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που ικανοποιεί την κυβέρνηση, η οποία στοχεύει σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Μην σας προκαλέσει λοιπόν έκπληξη εάν από τα πρωθυπουργικά χείλη ακούσετε εξαγγελίες σχετικές με την διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα και κυρίως την διευκόλυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών.

***
Η δεύτερη ορκωμοσία του Χρήστου Στυλιανίδη

Ορκίστηκε χθες ο Χρήστος Στυλιανίδης υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Είναι η δεύτερη ορκωμοσία που έκανε. Η πρώτη ήταν στις Βρυξέλλες στην ελληνική πρεσβεία όπου τον όρκισε Έλληνα πολίτη ο Πρέσβης μας στην βελγική πρωτεύουσα. Χθες ορκίστηκε υπουργός με θρησκευτικό όρκο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού και έτσι έκλεισε το θέμα της «περιπέτειας» του ανασχηματισμού που άρχισε με την άρνηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, από την οποία βγήκαν ειδήσεις:

* Πρώτα απ΄όλα ο νέος υπουργός με το νέο υπουργείο του δεν θα έχει στην αρμοδιότητά του το περιβάλλον, αλλά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή ήτοι φωτιές, πλημμύρες κτλ.

* Δεύτερον: υπάρχει ένα πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο επενδύεται για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος,

* Τρίτον: υπήρξαν πρωθυπουργικές ευχαριστίες προς τον Νίκο Χαρδαλιά με την σημείωση ότι από τη νέα του θέση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορεί να ενισχύσει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Πολιτικής Προστασίας.

* Τέταρτον: Υπήρξαν πρωθυπουργικές ευχές προς τον Χρήστο Στυλιανίδη να είναι «σιδηροκέφαλος», λέγοντας του ότι έκανε σπουδαία δουλειά ως επίτροπος και στη δημιουργία του rescEU.

***
Στο «φρούριο» στο Μαρούσι

Έτσι από χθες ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός του πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς εγκαταστάθηκαν στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, εκεί όπου βρίσκονται τα ολυμπιακά ακίνητα. Ένα υπουργείο που διαφέρει από όλα τα άλλα, αφού ο κ. Χαρδαλιάς φρόντισε να το κάνει ξεχωριστό. Δεν είναι μόνον τα σήματα, οι σημαίες και οι φωτογραφίες που το κοσμούν (εσωτερικά και εξωτερικά) είναι και οι ειδικές αίθουσες που ετοίμασε για την αντιμετώπιση απειλών κατά της χώρας. Ώστε εάν γίνει κάτι, να μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να συντονίζει την όλη κατάσταση μαζί με τους επιτελείς του από την ειδική αυτή αίθουσα με απόλυτη ασφάλεια. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μοιάζει με τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει ως ένα φρούριο. Εκείνο που ακόμα δεν έγινε γνωστό είναι εάν ο κ. Στυλιανίδης μετέχει στην ενημέρωση των 6 μ.μ. ανακοινώνοντας μέτρα (εάν υπάρξουν) στις κόκκινες περιοχές.

***
Ξανθός VS Πολάκη

Ήταν αναμενόμενο ότι θα ξεσπάσει κάποια στιγμή κόντρα ανάμεσα στα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την εποπτεία της Υγείας. Εδώ και καιρό υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Ξανθό συνεχώς να επιτίθεται στον Παύλο Πολάκη, για τις θέσεις του για τα εμβόλια. Τις χαρακτήριζε και τις χαρακτηρίζει χωρίς επιστημονική βάση. Τι απαντά ο κ. Πολάκης; «Θου κύριε φυλακή τω στόματι μου. Δηλαδή να πιστεύουμε…Τον Τσιόδρα, το Μαγιορκίνη, το Βασιλακόπουλο και την Παγώνη!!!! (σ.σ. με τρία θαυμαστικά, δεν του έφτανε το ένα). Να σημειώσω εδώ ότι η θέση Πολάκη για τα εμβόλια απασχόλησε πολλάκις και τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι περιλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα του έκαναν παρατηρήσεις για τη στάση του. Έως ότου ο κ. Πολάκης έκανε το εμβόλιο, το διαφήμισε μέσω τηλεοράσεως ο κ. Τσίπρας και εκεί που όλοι νόμιζαν πως ξεμπέρδεψαν συνεχίστηκε η κόντρα με τους συντρόφους του και κυρίως με τον Ανδρέα Ξανθό.

***
Η Πρόεδρος πάει Ρώμη

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου θα επισκεφθεί τη Ρώμη 14-16 Σεπτεμβρίου και θα συμμετάσχει στην 16η Άτυπη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group. Πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση Προέδρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.

***
Ο Αγιος Νικόλαος στο «Σημείο Μηδέν»

Είκοσι χρόνια μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταρρεύσει, ανοίγει ξανά. Για κάθε ταξιδιώτη – επισκέπτη της Νέας Υόρκης, το «Σημείο Μηδέν», όπου πριν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έστεκαν αγέρωχοι οι Δίδυμοι Πύργοι, αποτελεί ίσως το εμβληματικότερο σημείο της παγκόσμιας μητρόπολης. Είναι ο τόπος που συνδέεται με την ιστορική μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας εδώ και 20 χρόνια. Ο τόπος όπου η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός μέσα σε λίγες στιγμές άλλαξαν οριστικά τον ρου της σύγχρονης Ιστορίας. Σε αυτό το σημείο – σύμβολο, σε δεσπόζουσα θέση, υψώνεται ολοκληρωμένος ο υπό ανέγερση νέος ναός του Αγίου Νικολάου, επιβεβαιώνοντας ότι η Νέα Υόρκη είναι μια μητρόπολη (και) με ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα. Το νέο κτίσμα – κομψοτέχνημα, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο, ενώ διαθέτει ειδικό κέντρο όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Αντλώντας έμπνευση από τις βυζαντινές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, όπως την Αγία Σοφία, ο Ισπανός αρχιτέκτονας δημιούργησε ένα σχέδιο σαφώς του 21ου αιώνα, που ταυτόχρονα σέβεται τις παραδόσεις και τις λειτουργίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και το οποίο συμβολίζει ότι το μίσος ξεπεράστηκε με την αγάπη, η βία με τη συγχώρεση και η απελπισία με το έλεος και τη συμπόνια.

***
Πιο γρήγορα οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Επισπεύδονται κατά φαινόμενα οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, ή εάν κερδίσει τις εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος νέας ηγεσίας στο ΠαΣοΚ
Η Φώφη Γεννηματά επιλέγει εκλογή ηγεσίας, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, ζητώντας από την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες. «Πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να κάνουμε την εκλογή και να την κερδίσουμε», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος Οι πληροφορίες που διακινούνται τούτες τις ημέρες αναφέρουν ότι η Κεντρική Επιτροπή (το κομματικό όργανο που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις) θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου στις 26 Σεπτεμβρίου . Έτσι δεν αποκλείεται ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η αρμόδια Επιτροπή να καταλήξει σε πρόταση οι εκλογές να γίνουν τον άλλο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβρη. Και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία (Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης) θα έχουν τις επόμενες ώρες σειρά συσκέψεων και διαβουλεύσεων με τα επιτελεία τους αλλά και μεταξύ τους για την διασφάλιση μιας ενωτικής και πετυχημένης διαδικασίας μέσα στο φθινόπωρο.

***
Ο Μπουρλάς, η Phizer Θεσσαλονίκης και η covid-19

«Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει» ήταν το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά προς τους συμμετέχοντες στο ιατρικό συνέδριο Aristotle Medical Forum, μεγάλο μέρος των εργασιών του οποίου είναι αφιερωμένο στην πανδημία. «Η νόσος Covid-19 είναι μία απειλή για την παγκόσμια υγεία που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια και επέφερε τεράστια επιβάρυνση στα υγειονομικά συστήματα και τις ζωές των ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Μπουρλά στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στους συνέδρους, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο τώρα για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι να αξιοποιήσει τα διδάγματα που αποκόμισε από την αντιμετώπιση της πανδημίας προς όφελος όλων των ασθενών, «των εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες, ανθρώπων με εξίσου επείγουσες ανάγκες». Αναφερόμενος στο κέντρο της Pfizer της Θεσσαλονίκης δήλωσε «ευτυχής για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που διέπει ολόκληρο το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης», δεσμευόμενος ότι «από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε». Στις παγκόσμιες δομές της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπως διευκρίνισε, εργάζονται ήδη «πάνω 350 άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων και απόδημοι Έλληνες και οι επενδύσεις που πραγματοποιούμε στις εγκαταστάσεις μας θα ενισχύσουν περαιτέρω το προφίλ καινοτομίας της χώρας μας».

***
Τα ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία

Έως τώρα η χώρα μας ανταποκρινόταν στα συμμαχικά κελεύσματα και έστελνε πότε φρεγάτες στον Αραβικό Κόλπο, στη Μεσόγειο, πότε στρατεύματα στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο, σε χώρες της Αφρικής, αλλά ουδέποτε έως τώρα έστειλε σύγχρονο πολεμικό υλικό σε ξένη χώρα μη μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά όμως στέλνει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία για προστασία των πετρελαιοπηγών από πιθανές επιθέσεις. Πρόκειται για ένα καθαρά αμυντικό όπλο μεγάλου βεληνεκούς και έτσι η χώρα μας δεν αναμειγνύεται σε όποια διαμάχη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις στο προσωπικό της πυροβολαρχίας (περίπου 80 στρατιωτικοί) που θα ταξιδεύσει μαζί με τους Patriot στη Σαουδική Αραβία. Εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή έκβαση της αποστολής του, τονίζοντας ότι η συμμετοχή μας στη διεθνής πρωτοβουλία «IAMD Concept» στη Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία μας με την εν λόγω χώρα και αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.