Οι μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το αμερικανικό CDC αφορούν την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων που χορηγούνται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα Pfizer, Moderna και J&J.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνεται εκ νέου πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό περισσότερο από τους εμβολιασμένους. Συγκεκριμένα έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και είναι 11 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τον Covid-19 σε σχέση με όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα δεδομένα της μελέτης αφορούν την περίοδο της περασμένης άνοιξης και καλοκαιριού.

Περισσότερα από 600.000 κρούσματα covid-19 αναλύθηκαν και συσχετίστηκαν με τους εμβολιασμούς από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου.

Όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν περίπου 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό, πάνω από 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της νόσου.

Αποτελεσματικότερο το εμβόλιο της Moderna για την αποτροπή εισαγωγής σε νοσοκομείο

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν το πιο αποτελεσματικό στην αποτροπή εισαγωγής σε νοσοκομείο σε σχέση με τα αντίστοιχα σκευάσματα της Pfizer-BioNTech και της Johnson & Johnson.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναφορικά με τα τρία αυτά σκευάσματα και συμμετείχαν περίπου 32.000 ασθενείς από εννέα πολιτείες που βρίσκονταν σε νοσοκομεία, μονάδες έκτακτης ανάγκης και κλινικές επείγουσας φροντίδας, όπως αναφέρει το. Η έρευνα διήρκεσε από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου.

Όσον αφορά στην επάρκεια του εμβολίου για σοβαρή νόσηση και αποτροπή από εισαγωγή σε νοσοκομείο, το εμβόλιο της Moderna είχε 95% αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο της Pfizer 80% και της Johnson & Johnson 60%.

Τα αποτελέσματα αυτά απηχούν το πόρισμα μίας άλλης, μικρότερης μελέτης, από την Mayo Clinic Health System, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία υποστήριζε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με αυτό της Pfizer απέναντι στην Μετάλλαξη Δέλτα.

Ο CDC, πάντως, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων κατά της σοβαρής νόσησης και θανάτου, έκανε έκκληση σε όλους όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν με το πρώτο διαθέσιμο σκεύασμα.

Τα μέτρα Μπάιντεν και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τα αποτελέσματα των μελετών έρχονται εν μέσω των αποφάσεων του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και άσκησε έντονη κριτική σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Αιρετοί εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων. «Αυτά τα 80 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και το κάνει», τόνισε, επιμένοντας πως σκοπός του είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη «φυσιολογική ζωή» το ταχύτερο.

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 650.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τις τελευταίες 8 ημέρες πεθαίνουν κατά μέσο όρο 1.500 άνθρωποι ημερησίως.