Αφγανιστάν – Γιατί σωπαίνει ο μουσουλμανικός κόσμος για τους Ταλιμπάν;

Τι γίνεται με τον ισλαμικό κόσμο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία;

Mουσουλμάνοι διανοούμενοι παραπονιούνται για τη «ηχηρή» σιωπή εκπροσώπων του μουσουλμανικού κόσμου για τους Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κοσμοθεωρία τους.

Τι γίνεται με τον ισλαμικό κόσμο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία; Η θέση του Αλί Μοχιντίν αλ Καραντάγκι, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Ντόχα ισλαμικές σπουδές και είναι διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Μουσουλμάνων Λογίων, είναι ενδεικτική.

Συνεχάρη τους Ταλιμπάν, αμέσως μόλις κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Καμπούλ και απηύθυνε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους Αφγανούς για τον «εκδιωγμό των κάθε λογής κατακτητών».

Παράλληλα, ζήτησε από τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν κυβέρνηση που να περιλαμβάνει όλα τα στρώματα της αφγανικής κοινωνίας, «για να μην επιστρέψει η τραγωδία (του πολέμου), όπως μετέφερε δηλώσεις του ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα.

Αλληλεγγύη με τους Ταλιμπάν

Διαμαρτυρίες γυναικών στην Καμπούλ

Απόψεις σαν αυτές είναι αντιπροσωπευτικές για πολλούς άλλους ισλαμολόγους ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οπως και ο Καραντάγκι, δεν επικρίνουν, τουλάχιστον δημόσια, τις θρησκευτικές παραδοχές των Ταλιμπάν, αν και ακούστηκαν από άλλα τμήματα του ισλαμικού κόσμου επικριτικά σχόλια για την ιδεολογία της νέας αφγανικής κυβέρνησης.

«Αλλά αυτές οι αντιδράσεις για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν είναι πάρα πολύ οριακές» λέει στην DW ο Μιλάντ Καρίμι, υποδιευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ.

«Εκφράζονται μεν κάποια επικριτικά σχόλια, για όσα κάνουν οι Ταλιμπάν, αλλά κι αυτά βρίσκονται κυρίως στο περιθώριο». Είναι γεγονός ότι ηγετικές θρησκευτικές προσωπικότητες έκαναν δηλώσεις μόνο σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε θεολογικό για την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Για παράδειγμα, ο Μεγάλος Μουφτής του Ομάν, Αχμέντ μπιν Χαμάντ αλ Χαλίλι, απέδωσε εύσημα στους Αφγανούς για την «καθαρή νίκη κατά των κατακτητών», στέλνοντάς τους συγχαρητήρια για την «εκπλήρωση των ειλικρινών υποσχέσεων ενώπιον του Θεού».

Ο νομικός Μουράτ Καμάν φοβάται ότι οι ασθενείς αντιδράσεις μουσουλμανικών ενώσεων σε άλλες χώρες ίσως να συνδέονται με την ετοιμότητά τους να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους Ταλιμπάν και να εξιδανικεύσουν τα θρησκευτικά τους κίνητρα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει. Αλλά δεν είναι ο μόνος.

Γυναίκες ως αντικείμενο

Ως ρόλο των γυναικών θεωρούν τη σεξουαλική ικανοποίηση, την τεκνοποίηση και το καθάρισμα του σπιτιού

Η συγγραφέας Χέμπα Γιόσρι σε άρθρο της για την εφημερίδα Αλ Αραμπίγια άφησε να εννοηθεί ότι όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν προκαλούν την αποδοχή ενός τμήματος μουσουλμάνων, ενώ ακόμη και στην Αίγυπτο υπάρχουν φωνές που χαιρετίζουν την επιτυχία των Ταλιμπάν και καλούν σε στήριξη της μουσουλμανικής υπόθεσης.

«Τέτοιες φωνές είναι επικίνδυνες» υποστηρίζει ο Γιόσρι. «Θεωρούν ότι είναι το Ισλάμ» περιγράφει την αυτοεικόνα των Ταλιμπάν. «Είναι οι εκπρόσωποι του Θεού. Οποιος εναντιώνεται σε αυτούς, εναντιώνεται στον Θεό».

Προβληματική είναι και ερμηνεία που δίνουν στη Σαρία, στο παράδειγμα των γυναικών. «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα σεξουαλικής μεταχείρισης που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν παρά για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές διαθέσεις των ανδρών, να γενούν παιδιά και να καθαρίζουν το σπίτι» λέει ο Καρίμι.

«Ολα αυτά στον 21ο αιώνα, μετά από 1.400 χρόνια ισλαμικών σπουδών, ερευνών και εξελίξεων στην επιστήμη, δεν είναι αποδεκτά. Δεν έχουν σχέση με διαφορετικές ερμηνείες, αλλά με ασέβεια στα δημιουργήματα του Θεού» εξηγεί.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk