Σε «φρούριο» μετατρέπεται το ερχόμενο διήμερο η Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις συνδικάτων, αντιεξουσιαστών αλλά και αντιεμβολιαστών.

Με τη Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμη για να φιλοξενήσει την 85η Διεθνή Έκθεση, η πόλη μετατρέπεται σε ένα οχυρό, ενόψει των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κινητοποίηση της αστυνομίας αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο λόγος είναι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πως ανάμεσα σε εκείνους που έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ημέρα των εγκαινίων αύριο, Σάββατο,  είναι και μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο εμφανίζεται να έχει ισχυρή δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα.

Φοβούνται… εκρηκτικό κλίμα

Τα στελέχη της αστυνομίας εκτιμούν ότι την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένα εκρηκτικό μείγμα διαδηλωτών, αφού αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγείλει για το απόγευμα του Σαββάτου συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συνδικαλιστικά σωματεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στη συμπρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. μετακινήθηκαν τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Πρόκειται για 12 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) και 10 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατόπιν διαταγής της ηγεσίας προκειμένου να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Το ίδιο δρομολόγιο έκαναν και δύο οχήματα καταιονισμού, περισσότερο γνωστά ως «Αίαντες», που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση γενικευμένων επεισοδίων στο κέντρο της πόλης.

Μπαράζ συγκεντρώσεων

Την αρχή θα κάνουν στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή.

Από τις 18:00 το απόγευμα θα βρίσκονται στο Άγαλμα Βενιζέλου τα συνδικάτα, στην πλατεία ΧΑΝΘ τα μέλη του ΠΑΜΕ και στην Καμάρα οργανώσεις τις εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Στον Λευκό Πύργο θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι όσοι αντιδρούν στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.

Το σχέδιο της αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο ασφυκτικής επιτήρησης των διαδηλωτών όλων των ομάδων, ενώ άνδρες της ΔΙΑΣ εντόπισαν στην περιοχή της Τούμπας δεκάδες βόμβες μολότοφ μέσα σε κάδους σκουπιδιών.

Ήδη, υπάλληλοι του δήμου απομακρύνουν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης κάδους απορριμμάτων, οικοδομικά υλικά και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολεμοφόδια σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Από το πρωί του Σαββάτου θα βρίσκονται επί ποδός 5.500 αστυνομικοί ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, γνωστά ως Αίαντες, ενώ ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν από αέρος.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα λαμβάνει πληροφόρηση και εικόνα από αστυνομικούς που θα έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτιρίων σε νευραλγικά σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια ενισχύουν το πληροφοριακό δίκτυο προκειμένου να προβαίνουν σε προληπτικές έρευνες και προσαγωγές υπόπτων.