Ανεμβολίαστοι – Παντού με τεστ από Δευτέρα – Ποιοι και πόσα θα πληρώνουν

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι το τελευταίο πριν από την έναρξη των νέων, πιο «σφιχτών» μέτρων που οδηγούν σε μια καθημερινότητα… δύο ταχυτήτων για εμβολιασμένους και μη. Σε κάθε περίπτωση η αυστηρή εφαρμογή τους αποτελεί για τους ειδικούς κρίσιμο στοίχημα, συνυπολογίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα δημιουργείται μία σημαντική ευκαιρία συγκράτησης των λοιμώξεων. Εύβοια – Κατέληξε 55χρονος πλήρως εμβολιασμένος

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες 15 ημέρες διαπιστώνεται σταθεροποίηση και ύφεση της πανδημίας, κυρίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και στις εισαγωγές, παρότι παραμένει υψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, με μέση ηλικία τα 66 έτη.

Με στόχο να αποφευχθεί νέα έκρηξη της πανδημίας και ένα γενικευμένο lockdown όπως συνέβη επί μήνες τον περασμένο χειμώνα έως και την άνοιξη, κυβέρνηση και ειδικοί επιχειρούν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η εφαρμογή εκτεταμένης χρήσης του rapid test καθώς και νέων μέτρων, για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι θα συμβεί από Δευτέρα

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Δεν υπάρχει περιθώριο

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία αναλύθηκε ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις περιέγραψαν την Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών, κάνοντας λόγο για μείωση κατά 20% των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η θετικότητα στα τεστ υποχώρησε από 3,4% στο 2,4% τo ίδιο διάστημα. Εκτιμήθηκε ότι η συρρίκνωση της πανδημίας θα αποτυπωθεί σύντομα και στα νοσοκομεία, και τονίστηκε πως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Προεξοφλήθηκε πάντως πως «δεν υπάρχει περιθώριο να ξεφύγει η επιδημία εύκολα».

Ζευγάρι πέθανε με διαφορά ωρών από κοροναϊό – Διασωληνωμένος ο γιος – Κανείς δεν είχε εμβολιαστεί

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα και εστιάζουν τόσο στο διευρυμένο testing στους μη εμβολιασμένους πολίτες όσο και στην προστασία των κλειστών χώρων που αποτελούν μοχλό μετάδοσης σε περίπτωση συγχρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο την Παρασκευή δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ανώτατα όρια των τιμών για το μοριακό και το rapid τεστ.

Αναλυτικά προβλέπονται:

Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR:

* ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ

  • ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.
  • Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.
Κοροναϊός – Πού εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς

Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Πρόστιμα

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περιπτώσεις του PCR και του rapid επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περίπτωση του τιμοκαταλόγου επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους. Βρυξέλλες – Με υγειονομικό πιστοποιητικό σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από την 1η Οκτωβρίου

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Ποιοι εργαζόμενοι

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Κλειστοί χώροι

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Γυμναστήρια

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Μάσκα

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk