Ως ευκαιρία μεγάλης πολιτικής αντεπίθεσης, παράλληλα με την ενδυνάμωση του αντικυβερνητικού κλίματος, βλέπουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός, προκρίνοντας το επιχείρημα ότι υποχωρεί σημαντικά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, θα προσπαθήσει να δώσει νέα πνοή στο κόμμα και να δημιουργήσει συνθήκες ουσιαστικής ανασυγκρότησης με το βλέμμα στην ανάπτυξη δυναμικής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δύο 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για να μιλήσει επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης. Αυτή θα είναι η στρατηγική από εδώ και πέρα, αλλά το ζήτημα που τίθεται από πολλές πλευρές αφορά την ανάδειξη μιας νέας ηγετικής ομάδας, θέμα που ήδη συζητείται στον πυρήνα των «προεδρικών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι ενισχύεται σταδιακά το αντικυβερνητικό κλίμα και αλλάζουν σιγά-σιγά οι συσχετισμοί δυνάμεων. Παράλληλα, υποστηρίζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες ότι ο ανασχηματισμός δεν θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση, διότι δεν έγιναν αλλαγές στα βασικά υπουργεία. Η κεντρική άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι όσα συνέβησαν κατά την προετοιμασία του ανασχηματισμού με έμφαση στην περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη έδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες του πρωθυπουργικού συστήματος και κυρίως ενίσχυσαν την εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι άτρωτος. «Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Μητσοτάκης; Ποιο σύνδρομο μεγαλομανίας και αμετροέπειας τον διακατέχει, που είχε την εντύπωση ότι μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο;» σημείωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Τσίπρας.

Επικοινωνία, όχι ουσία

Επί της υπόθεσης Αποστολάκη, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν ότι ο Πρωθυπουργός σταθερά νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία και όχι την ουσία. «Επιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέου υπουργού, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει ως όρο να υπάρχει διακομματική συναίνεση» σημειώνουν.

Επί των παραπάνω γεγονότων, διευκρινίζουν ότι τρανή απόδειξη της αποτυχίας είναι ότι μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να αφήσει την πολιτική προστασία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παραδοχή αποτυχίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφερόμενος στον ανασχηματισμό μιλάει για το «μεγαλύτερο φιάσκο στο οποίο έχει υποπέσει ποτέ πρωθυπουργός της χώρας», υποστηρίζοντας ότι απέδειξε «ότι είναι ένας αδύναμος και ακατάλληλος, για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, πρωθυπουργός». Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι αντικαταστάθηκαν οι επικεφαλής υπουργοί των «δήθεν μεγάλων επιτυχιών, της πανδημίας, του δόγματος της τάξης και της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας». Μάλιστα, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιχείρησε με επικοινωνιακά κόλπα και τεχνάσματα, όχι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων και υφαρπαγής στελεχών».

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι τα όσα έγιναν με φόντο τον ανασχηματισμό συνιστούν παραδοχή αποτυχίας, λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης «βγήκε τσαλακωμένος πολιτικά» και τονίζουν: «Με τις σαρωτικές αλλαγές που έκανε στα επιτελεία των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη – Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε την αποτυχία του και τα εγκληματικά του λάθη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο στην πανδημία όσο και στις φυσικές καταστροφές απέτυχε να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών».

 

«Ακροδεξιά κατρακύλα»

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, για τον οποίο λένε ότι έχει ευθαρσώς δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για το εμβόλιο και επ’ αυτού διευκρινίζουν πως αυτή η τοποθέτηση απλά φωτίζει την κυβερνητική γραμμή. Για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού περιλαμβάνεται επίσης ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν υπουργοποιηθεί από τη ΝΔ όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ, μια κίνηση που είναι κατ’ αυτούς «ενδεικτικό της ακροδεξιάς κατρακύλας της ΝΔ».

«Η αποτυχία του κ. Μητσοτάκη θα εμφανιστεί ως ευθύνη της κοινωνίας. Μόνο ανησυχία προκαλεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα μπροστά στο κύμα της πανδημίας που έρχεται. Το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο» υποστηρίζουν ανώτερα κομματικά στελέχη. Επίσης, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την εκπαραθύρωση 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ προς τέρψιν των κολεγιαρχών, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που έχει ρημάξει τον ελληνικό πολιτισμό και έχει απαξιώσει το σύνολο του κόσμου των τεχνών.

«Ποδοσφαιροποίηση πολιτικής ζωής»

«Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής»
Για προσπάθεια «εγκλωβισμού» του Ευ. Αποστολάκη (στη φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα) από τον Πρωθυπουργό έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής “μεταγραφής” με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

Επίθεση για το ασφαλιστικό

Η φθινοπωρινή επίθεση του κ. Τσίπρα έχει στο επίκεντρό της και τη σκληρή κριτική επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο για τον ίδιο είναι «άλλη μία βαθιά αντικοινωνική πράξη μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υλοποιούν ένα πολιτικό σχέδιο εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου τονίζει ότι είναιψευδές πως είναι αναγκαία η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης γιατί το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. «Το δημόσιο και διανεμητικό ασφαλιστικό είναι βιώσιμο χάρη στη μεταρρύθμιση του 2016, επομένως δεν συντρέχει αναγκαιότητα αλλαγής του» λέει. Υποστηρίζει ότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, ενώ η τοποθέτηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων σε ατομικούς λογαριασμούς θέτει σε πλήρη αβεβαιότητα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.
Στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι οι συντάξεις θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό, υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί κρατική χρηματοδότηση που θα επιβαρύνει όλους μέσω της γενικής φορολογίας και η επιβάρυνση αυτή φτάνει σωρευτικά ως και τα 74 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναφέρει ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων θα εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών και είναι ψευδές ότι ενισχύεται η διαγενεακή αλληλεγγύη.