Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί το πακέτο θετικών μέτρων, το οποίο αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ

Τα νέα δεδομένα, λόγω των καλύτερων στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, έδωσαν «αέρα» στην κυβέρνηση, η οποία πορεύεται με γνώμονα την ανάκαμψη, η οποία θεωρείται δεδομένη για φέτος.

Η ανάπτυξη του 2ου τριμήνου κατά 16,2%, όπως ανακοίνωσε τελικά η ΕΛΣΤΑΤ δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για το πακέτο φοροελαφρύνσεων Μητσοτάκη.

Αρχικά, υπολογιζόταν στα περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ πλέον θα είναι πιο κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Η στόχευση

Η κυβερνητική στόχευση αφορά τα μεσαία εισοδήματα, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία θα πληγούν από το «ράλι» στις τιμές προϊόντων.

Από την κυβέρνηση δίνεται το μήνυμα πως ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο οποιοσδήποτε χώρος δημιουργηθεί από την ανάπτυξη προσανατολίζεται κυρίως σε μειώσεις φόρων, εισφορών, αλλά και ενίσχυση των νέων.

Η κυβέρνηση παράλληλα ετοιμάζει μέτρο – ανάχωμα για τη μεγαλύτερη προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως έχει αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για υψηλότερη επιδότηση της κιλοβατώρας που καταναλώνουν περί τα  500.000 νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Αναφορικά, με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα εξής:

Φοροελαφρύνσεις

-Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα

-Η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίων μονάδων.

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και από το 22% στο 20% για το 2023.

-Επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

-Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

-Κίνητρα για συγχωνεύσεις, που θα οδηγούν σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ακόμη και κατά 50%.

-Επέκταση του «ΓΕΦΥΡΑ 1» για 3 μήνες για τους ήδη ενταγμένους στο πρόγραμμα

«Ανάσα» από τις ανατιμήσεις

-Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ , 13% ,στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και αλλά και το τουριστικό πακέτο.

-Κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ

-Διεύρυνση των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ

-Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης

Νέοι

-Προγράμματα κατάρτισης για την αγορά εργασίας

-Πόροι μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν για την ένταξη περισσότερων νέων στην αγορά εργασίας.

-Επιδότηση για start-up επιχειρήσεις

Πηγή: OT